BiH

visoki predstavnik

Inzko o navodima da je organizovao susret Handkea i Karadžića

04/11/2019

On dodaje kako je "Karadžića vidio prije tri godine u Hagu na suđenju, iza 10 centimetara debelog stakla, a meni se uoči tog pogleda zaledila krv"

Stari intervju nobelovca Petera Handkea za njemački list “Suddeutsche Zeitung” danas je postao ponovo aktuelan, a dio u kojem govori da mu je sastanak s Radovanom Karadžićem na Palama organizirao Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, podigao je veliku prašinu.

Naime, Handke je izjavio kako mu je tadašnji ambasador Austrije u Sarajevu Valentin Inzko pomogao da se sretne s Karadžićem, a potom i s Jovanom Divjakom.

Međutim, Inzko u izjavi za “Avaz” negira takve tvrdnje.

– Handke je došao iz Beograda u Sarajevo negdje u ljeto 1996. godine, kad sam bio austrijski ambasador u Sarajevu. Da li je bio u Palama, koga je susreo, ja ne znam. Sigurno nisam organizirao susret s Radovanom Karadžićem, jer ga nikad nisam vidio, niti njegovu suprugu, niti kćerku, niti sam ikad znao za njegov boravak – kaže Inzko.

On dodaje kako je “Karadžića vidio prije tri godine u Hagu na suđenju, iza 10 centimetara debelog stakla, a meni se uoči tog pogleda zaledila krv”.

– Sve navode o mojoj navodnoj organizaciji susreta sam u detalje objasnio u decembru 2010. u slovenskom časopisu “VEČER”. A nemam na tu temu nešto dodati. Još jednom, jedini sastanak koji sam organizirao za Petera Handkea je bio onaj sa poštovanim i svjetski cijenjenim generalom Jovanom Divjakom – navodi Inzko za “Avaz”.

 

“Vrijeme je da Inzko objasni kako je Handkea upoznao sa Karadžićem”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.