Inzko se zahvalio na izrazima saučešća povodom smrti majke

inzko-press-3

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je izrazio zahvalnost poznanicima i prijateljima koji su mu uputili brojne izraze utjehe i saučešća povodom smrti njegove majke, Marije Inzko, rođene Ziherl.

Marija Inzko preminula je u devedeset četvrtoj godini života. Sahranjena je u nedjelju, 29. jula u rodnom selu njenog supruga koji je preminuo 2002. godine.

Rođena je u Vodicama kod Ljubljane, gdje je 1944. godine završila učiteljsku školu. 1945. godine sa drugim izbjeglicama bježi iz komunističke Jugoslavije i odlazi u Austriju, gdje tri godine ostaje raditi u različitim izbjegličkim centrima. U to vrijeme, upoznala je svog budućeg supruga, profesora za slavenske jezike i istoriju Valentina Inzka. Sa njim je imala četvero djece.

Marija Inzko je više puta posjetila Bosnu i Hercegovinu, prvi put 1983. godine. Ostala je upamćena kao izvrsna učiteljica, te velika ljubiteljica književnosti. Bila je dugogodišnja uposlenica austrijskog radija, napisala je stotine članaka i dva romana. Za njen prosvjetni rad, Ministarstvo obrazovanja Austrije joj je dodijelilo počasnu titulu profesorice. Bila je također angažirana u okviru Katoličke crkve.

Iza sebe je ostavila 13 unuka i pet praunuka, navodi se u saopćenju OHR-a.