Bivši visoki predstavnik

Inzko: Teška situacija u BiH, Dodik novim najavama pokušava pobjediti na izborima

valentin inzko – pixsell
15.03.2019., Wiener Neustadt, Austrija - Posmrtni ostaci Davida Dragicevica nakon ekshumacije u Banja Luci pokopani su na groblju Friedhof der Stadt. Valentin Inzko, austrijski politicar i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Bivši visoki predstavnik je napomenuo da Dodik već 15 godina govori o secesiji, ali je sada sve eskaliralo

Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, u intervjuu za austrijski Die Presse kazao je da u potpunosti dijeli ocjenu sadašnjeg visokog predstavnika Christiana Schmidta da će se BiH raspasti ako se ovako nastavi.

Inzko je neposredno prije odlaska nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca. Ovo je bio povod da parlamentarne stranke iz bh. entiteta Republika Srpska odluče bojkotovati rad institucija Bosne i Hercegovine.

Inzko je na prijetnje Dodika o otcjepljenju RS-a izjavio da je Zapad dosad uglavnom umanjivao problem smatrajući da Dodik samo priča, ali je sada poduzeo konkretne mjere pa je već odlučeno da se povuče iz državne Agencije za lijekove.

– Dodik je najavio izlazak iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koji imenuje sudije i tužioce za cijelu državu, izlazak iz tajne službe i poreskog sistema, da spomenemo samo nekoliko najava. Prije svega, međutim, želi da osnuje vojsku za RS. Tada bi zemlja imala dvije vojske sa svim njihovim posljedicama. Međunarodna zajednica je bila neizmjerno uspješna nakon 1995. godine, a stvaranje zajedničke vojske nakon krvavog rata kada su postojale tri vojske je vjerovatno bilo njeno najveće postignuće. Dodik je pristao na ono što sada rado negira – istakao je Inzko.

Naglasio je da nikada nije bilo tako dramatična situacija kao sada, te da ga zovu ljudi iz BiH da pitaju hoće li biti rata. Inzko je dodao da ljude smiruje, citirajući specijalnog predstavnika SAD-a Gabriela Escobara koji je javno izjavio da rata neće biti.

– To znači da je ponovo povećan interes SAD-a za BiH i za održavanje mira. Nakon diplomata Matta Palmera i Gabriela Escobara, ministar vanjskih poslova Tony Blinken sada šalje svog savjetnika Dereka H. Cholleta u Bosnu i Hercegovinu. I sve to u roku od dvije sedmice – dodao je Inzko.

Bivši visoki predstavnik je napomenuo da Dodik već 15 godina govori o secesiji, ali je sada sve eskaliralo. Stava je da ovim najavama Dodik pokušava pobijediti na izborima iduće godine, te da prije svega želi odvratiti pažnju od činjenice da nema šta za pokazati jer su katastrofalno niske penzije i plate, nema novih projekata i nema perspektive.

Govorio je i o ulozi Rusije, navodeći da je Rusija odigrala konstruktivnu ulogu u Dejtonu, ali je 2015. godine tadašnji ruski ambasador Vitalij Čurkin u Vijeću sigurnosti UN-a spriječio rezoluciju o genocidu, a sada je Moskva spriječila Schmidta da se pojavi u Vijeću sigurnosti.

– Schmidtov izvještaj o BiH je brilijantan. U potpunosti podržavam Schmidta i izvještaj. Rusi su me takođe žestoko kritikovali zbog mojih izveštaja. Ali oni samo odražavaju stanje u zemlji na osnovu činjenica i citata. Međutim, ogledalo se ne može kritikovati – kazao je Inzko.