BiH

Visoki predstavnik

Inzko u Berlinu: Političari moraju prestati zataškivati činjenice da nemaju rezultate

09/09/2020
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Visoki predstavnik je govorio o aktuelnim predizbornim izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće kao i socijalnim i ekonomskim izazovima vezanim za suzbijanje pandemije

Visoki predstavnik Valentin Inzko 8. i 9. septembra 2020. posjetio je Berlin kako bi sa visokim njemačkim zvaničnicima razgovarao o aktuelnim političkim dešavanjima i generalnom stanju u kojem se nalaze reformski procesi u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom posjete, visoki predstavnik se sastao sa Susanne Schuetz, direktoricom za Zapadni Balkan u okviru njemačkog saveznog ministarstva vanjskih poslova te sa članovima Bundestaga, Josipom Juratovićem i Dietmarom Nietanom.

Visoki predstavnik je govorio o aktuelnim predizbornim izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće kao i socijalnim i ekonomskim izazovima vezanim za suzbijanje pandemije.

“Lokalni izbori su prilika da građani donesu odluke na osnovu toga kako političari predlažu da rješavaju njihove svakodnevne probleme. Istovremeno, političari ne bi trebali pribjegavati zataškavanju činjenica da nemaju rezultate ili pak jasnu viziju budućnosti koristeći besplodnu, zapaljivu retoriku o zaštiti nacionalnih interesa ili teme koje se tiču regionalne i svjetske politike”, rekao je Inzko.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će se nakon 12 godina održati lokalni izbori u Mostaru.

“Time će se staviti tačka na sramotno dugogodišnje stanje u kom su građani Mostara bili lišeni mogućnosti da ostvaruju svoja temeljna prava. Diskriminacija građana Mostara, koja je trajala duže od desetljeća, prestaje ove godine,” rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku da zahvali svojim sugovornicima na stalnoj, predanoj podršci koju Njemačka pruža stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i zajedničkim naporima međunarodne zajednice u zemlji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.