Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kosovski premijer

Hoti: Sjedinjene Američke Države od Kosova tražile uključenje u mini šengen

hoti

Hoti je na konferenciji za novinare kazao da sporazum iz Vašingtona označava još jedan korak u izgradnji diplomatskog identiteta države Kosovo, uz priznanje Izraela

Premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je nakon sastanka Vlade Kosova da je sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Srbijom korak ka postizanju sveobuhvatnog konačnog sporazuma sa Srbijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Hoti je na konferenciji za novinare kazao da sporazum iz Vašingtona u ekonomskom smislu, identifikuje projekte i finansiranje milijardi za njihovu realizaciju, dok u političkom smislu sporazum označava još jedan korak u izgradnji diplomatskog identiteta države Kosovo, uz priznanje Izraela.

Premijer je kazao da je od Kosova traženo da se pridruži mini šengenu na zapadnom Balkanu.

„Što se tiče mini šengena, vi znate moj stav. Čak i kada su nam to postavili u Vašingtonu, bio sam protiv toga, ali me je Bijela kuća zamolila da to prihvatim i učinim Kosovo dijelom ove inicijative. Sada ćemo raditi zajedno sa relevantnim ministrima kako bi se pridružili ovoj regionalnoj inicijativi. Postaraćemo se da ni u jednom trenutku ne budu narušeni državni interesi Republike Kosovo“, rekao je Hoti.

U vezi tačke Vašingtonskog sporazuma koja se odnosi na jezero Gazivode, Hoti je rekao da će energetsko odjeljenje uraditi studiju izvodljivosti na osnovu koje će biti poznato kako će se ta voda koristiti.

Dalje je dodao da je sa stola uklonjena razmena teritorija, te da neće biti tačke koja utiče na suverenitet Kosova.

„Neka niko ne sumnja da će biti pokrenuta neka tačka koja u suštini utiče na suverenitet i integritet države Kosovo u cjelini. Ali, naravno, moramo da razgovaramo o ekonomskoj saradnji, nestalima, zajedničkim projektima, efektima rata i svemu ostalom što treba da rešimo u konačnom sporazumu“, rekao je Hoti.

Takođe je kazao da Kosovo sa Srbijom ima potpisani sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom, te da je to državna obaveza i da će se razmotriti kako se može napredovati u njegovoj realizaciji.

Što se tiče ekonomske saradnje, Hoti je rekao da očekuje da se ceo region što pre integriše u EU “i da bude jedna ekonomska i politička zona”.