BiH

pred obraćanje vijeću sigurnosti

Inzko u Washingtonu razgovarao sa Palmerom i Cormak

29/10/2019

S obzirom da je od općih izbora prošlo već više od godinu dana, visoki predstavnik je razgovarao o potrebi da se hitno završi proces formiranja vlasti na svim nivoima, istovremeno poštujući međunarodne obaveze BiH

Uoči svog polugodišnjeg obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, gdje će predstaviti svoj izvještaj o cjelokupnoj situaciji u vezi sa provedbom mira u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio je Washington gdje se u ponedjeljak sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnim predstavnikom za zapadni Balkan Matthewom Palmerom i sa prvom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Maureen Cormack.

S obzirom da je od općih izbora prošlo već više od godinu dana, visoki predstavnik je razgovarao o potrebi da se hitno završi proces formiranja vlasti na svim nivoima, istovremeno poštujući međunarodne obaveze BiH.

Naglašavajući česta osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik je istakao potrebu za punim poštivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, naročito potrebu za poboljšanjem cjelokupnog funkcioniranja državnih institucija i jačanjem vladavine prava, saopćeno je iz OHR-a.

– Da bi se zadovoljile suštinske potrebe građana BiH, politička elita se mora fokusirati na program koji je okrenut ka budućnosti. Politička stabilnost i ekonomski razvoj, zajedno sa jačanjem institucionalnih kapaciteta BiH, uključujući i oblast vladavine prava, predstavljaju preduslove za prosperitetnu budućnost. Na tom putu, međunarodna zajednica spremna je pomoći BiH u njenim naporima usmjerenim ka ostvarivanju bolje budućnosti – rekao je visoki predstavnik Inzko.

Visoki predstavnik će se u utorak, 5. novembra, obratiti Vijeću sigurnosti UN-a. Tokom svog boravka u New Yorku, visoki predstavnik će se sastati sa nekoliko stalnih predstavnika u UN-u, kao i sa predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.