Visoki predstavnik

Inzko: Uprkos negativnoj retorici, zemlja je još na pravom putu

inzko11111

Inzko kaže da neće špekulirati o svojim koracima, koji u velikoj mjeri ovise o potezima bosanskohercegovačkih političara

Deklarirani vanjskopolitički smjer Bosne i Hercegovine je članstvo u Evropskoj uniji. Uprkos negativnoj retorici u Bosni i Hercegovini, mislim da je zemlja još na pravom putu, ocijenio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ipak, dodao je, očigledno je da je potrebno više fokusa na programe usmjerene prema budućnosti.

Donedavni Šef Misije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark pokušao je pomoći uspostavu vlasti. Sporazum trojice lidera je trajao mjesec dana, a nakon toga su uslijedile prijetnje lidera SNSD-a Milorada Dodika da će NSRS donijeti odluku o ukidanju državnih odbrambenih, poreznih i pravosudnih institucija.

Inzko kaže da neće špekulirati o svojim koracima, koji u velikoj mjeri ovise o potezima bosanskohercegovačkih političara.

– Podsjetio bih vas na saopštenje Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) nakon tih izjava. Upravni odbor PIC-a pozvao je političke lidere da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili opstruirali puno funkcioniranje državnih institucija. Prema Upravnom odboru, entiteti i institucije moraju poštovati postojeću regulativu i zakonski važeće aranžmane. Reforme poput reforme odbrane, uspostave jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou i Uprave za indirektno oporezivanje na državnom nivou provedene su uz punu podršku entitetskih i državnih parlamenata. Upravni odbor PIC-a je jasno rekao da se Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet institucija na državnom nivou moraju u potpunosti poštovati – rekao je visoki predstavnik.

Upitan smatra li da će Dodik “ići do kraja” i gdje je taj jraj, Inzko je odgovorio da to treba pitati Dopdika.

– Ja se osobno nadam da će Bil ići do kraja kada je riječ o putu integracije u EU. Naravno, taj put se mora ubrzati. Političari treba da idu do kraja kada je riječ o postizanju neophodnih kompromisa i reformi koje će BiH približiti EU. Međunarodna zajedn ca je spremna podržati BiH i pomo joj na tom putu – rekao je, između ostalog, za “Oslobođenje” Inzko, koji je pozitivno ocijenio nedavnu izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nakon sastanka s liderima stranaka iz RS-a u Beogradu o poštivanju Daytonskog sporazuma i države BiH.