Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inzko: Vrijeme je promjenu političke dinamike u BiH

BiH

Valentin Inzko

BiH očajnički treba da udruži snage radi zajedničkog interesa, dok međunarodna zajednica treba da podrži one koji su voljni i spremni da idu tim putem, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

“Sada je trenutak da se podrži promijenjena politička dinamika u BiH kako bi zemlja i njeni mnogobrojni talentovani i vrijedni ljudi mogli da ostvare svoj puni potencijal”, rekao je visoki predstavnik.

Incko je sinoć govorio na konferenciji koju je organizovao Centar za transatlantske odnose Fakulteta za napredne međunarodne studije pri univerzitetu John Hopkins u Washingtonu povodom obilježavanja 20 godina mira u BiH, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da su na konferenciji analizirane šanse za postizanje političkog i ekonomskog napretka koji će donijeti trajnu stabilnost i prosperitet BiH.

“Izazov pred BiH nije samo u tome šta treba da se uradi. Izazov je i kako to treba uraditi. Dvadeset godina nakon Dejtona ne može se poreći činjenica da ova zemlja isuviše često pati zbog podjela. Zbog toga je važno da se zemlja vrati na put koji njeguje pomirenje i reintegraciju”, rekao je Inzko.