Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik u BiH

Inzko za Fokus.ba: Brinuo sam se za kćerku i sina, niko ne može u ime Boga ubijati

valentin inzko
15.03.2019., Wiener Neustadt, Austrija - Posmrtni ostaci Davida Dragicevica nakon ekshumacije u Banja Luci pokopani su na groblju Friedhof der Stadt. Valentin Inzko, austrijski politicar i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Austrijsko društvo je stabilno. Ministar unutrašnjih poslova je rekao da to neće ugroziti demokratiju u Austriji, red i mir, poručio je visoki predstavnik u BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko prokomentirao je u razgovoru za Fokus.ba stravičan događaj u Beču odnosno teroristički napad u kojem su poginule četiri, a ranjeno 15 osoba. On nam je otkrio da se njegova kćerka u kobnim trenucima nalazila u jednom restoranu u centru grada.

Piše: A. DUČIĆ

– Kao otac bio sam jako nervozan jer je kćerka bila poslije povratka iz Njemačke sa društvom u nekom restoranu. Ništa se kćerki nije desilo, ali je morala ostati tamo do pola dva ujutro dok se situacija nije smirila u nekom smislu. A sin radi od kuće za austrijsku Vladu. Hvala Bogu oboje su dobro, rekao je Inzko za naš portal.

Govoreći o samom činu koje su izveli teroristi te njihovim motivima Inzko je poručio: – Niko ne može u ime Boga ubijati druge. To je prestrašno.

– Mi smo bili pripremljeni na lockdown na zatvaranje svih restorana, to je bio posljednji dan i bilo je lijepo vrijeme i bilo je toplo i ljudi su masovnije izašli napolje da iskoriste malo tu šansu. Četiri sata prije ponoći, strašan atentat“, kazao je Inzko.

Upitali smo ga kakvih će sada biti reperkusija u samoj Austriji, ali i na regionalnom nivou, uzmu li se u obzir i nemili događaji u Francuskoj u proteklim danima.

– Austrijsko društvo je stabilno. Ministar unutrašnjih poslova je rekao da to neće ugroziti demokratiju u Austriji, red i mir. Naravno, puno je sada policije na ulicama čak i vojnici, sve specijalne službe su na terenu. I Njemačka i Mađarska su ponudile da pomognu. Za sada nema potrebe, ali u svakom slučaju vjerovatno nećemo živjeti jedno vrijeme kao ranije, rekao je Inzko.

On je istakao da ovaj događaj u Beču svakako evocira i sjećanja na napade u BiH kao što su naprimjer u Bugojnu, u Rajlovcu itd. u posljednjim godinama.

– Ne daj Bože da se ovako nešto opet bilo kome desi, poručio je visoki predstavnik u BiH.