Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reuters

Napad izvela osoba porijeklom iz Sjeverne Makedonije, rođen je u Beču

35163080-8906871-A_man_carrying_an_assault_rifle_and_believed_to_be_the_gunman_wh-a-29_1604353034875

Rođen je 2000. u Beču i jedan je od 90 Austrijanaca koji su u julu spriječeni da odu u Siriju, prenio Reuters

Identitet napadača u Beču je potvrđen i riječ je o Kurtin S. čiji su roditelji Albanaci iz Sjeverne Makedonije, objavio je Forian Klenk urednik Faltera, prenosi Reuters.

Rođen je 2000. u Beču i jedan je od 90 Austrijanaca koji su u julu spriječeni da odu u Siriju.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, jedna žena starosti između 40 i 50 godina preminula je jutros na klinici u 16. bečkom okrugu.

Napad je tako koštao života dvije žene i dva muškarca.

Pored civila, stradao je i jedan napadač, kojeg je policija ubila, a koji je, prema riječima gradonačelnika Beča Michaela Ludwiga, kod sebe imao automatsku pušku, pištolj i mačetu.

Austrijski ministar policije Karl Nehammer kazao je da se ne može isključiti da ima i drugih napadača, zbog čega je istraga u dalje u toku.

“Trenutno polazimo od toga da je bilo više napadača. Istraga je u toku da vidimo da li je bilo daljih napadača”, objasnio je on.

Generalni direktor za javnu bezbednost Franz Ruf prenio je da policija aktuelno sprovodi intenzivnu istragu u okruženju napadača.

“Njegov stan smo nasilno otvorili eksplozivom i sproveli smo pretres”, kazao je Ruf.

On se zahvalio građanima na više od 20.000 dostavljenoih video snimaka o napadu, dodajući da je za kratko vrijeme analizirano 20 posto.

Kazao je da je sada potrebna antiteroristička komponenta u istrazi.