BiH

kriza na vrhuncu

IOM: Bosna i Hercegovina postala usko grlo za migrante

05/01/2021

Međunarodna organizacija za migracije navodi kako nesuglasice između državnih i lokalnih vlasti dovele do toga da migranti borave u izuzetno teškim zimskim uslovima

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u utorak je saopćila kako pokušava pomoći hiljadama migranata u Bosni i Hercegovini koji pokušavaju doći do Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Zvaničnici agencije Ujedinjenih nacija za migracije navode kako je BiH postala usko grlo za mnoge ljude na putu ka EU, te dodaju kako dolazi do prepirki između državne vlasti i lokalnih zvaničnika u vezi sa smještajem migranata.

”U protekle dvije sedmice, svjedočili smo sve izraženijoj zabrinutosti zbog strašne humanitarne krize s kojom se suočavaju migranti u BiH”, rekao je Paul Dillon, glasnogovornik IOM-a, na konferenciji za medije održanoj u Ženevi.

Lokalne vlasti su 23. decembra zatvorile kamp ”Lipa”, u kojem je pomoć pružao i IOM. Državne vlasti su dozvolile migrantima da ostanu tu, ali su se usprotivili lokalni nivoi vlasti.

”Oko 1.400 muškaraca koji su živjeli u kampu pridružilo se drugoj grupi od 1.500 ljudi, među kojima su žene i djeca, te borave u teškim uslovima u blizini granice s Hrvatskom“, pojasnio je Dillon.

Naveo je kako je humanitarna kriza uzrokovana zatvaranjem kampa. Nekoliko minuta nakon toga, izbio je požar u kojem je uništen kamp “Lipa“.

”Ovaj kamp je izgrađen ranije kao odgovor na prenatrpane i neuslovne uslove na drugim mjestima”, rekao je putem video-linka Peter van der Auweraert, šef Misije IOM-a u BiH.

Rečeno je kako je BiH primila oko 70.000 migranata od početka 2018. godine.

“Mnogi migranti koriste BiH kao tranzitnu rutu da iz uglavnom Grčke, preko Hrvatske i Slovenije dođu u Italiju”, rekao je Van der Auweraert.

Ističe kako je problem uglavnom u političkom odgovoru te da svake zime dolazi do situacije da migranti borave u izuzetno teškim uslovima.

Oko 30 posto njih su Pakistanci, a slijede migranti iz Bangladeša, Afganistana, sjevera Afrike, naročito Alžira i Maroka, te Iraka.

”Ovaj scenario je noćna mora. Ovi ljudi bi trebali biti na toplom, kao što je i ostatak Evrope u ovo praznično vrijeme”, rekao je zvaničnik IOM-a.

Van der Auweraert navodi kako lokalno stanovništvo možda ne želi zemlju ”u kojoj imate spoj različitih migranata i azilanata, a tuda prolaze i izbjeglice”.

Smatra i kako je potrebno odnositi se humano prema tim ljudima.

Dodao je i kako su migranti u ”Lipi“ ljuti jer ”znaju da je riječ o donošenju političkih odluka, koje su ih doveli u situaciju u kojoj se nalaze, što ih čini frustriranim”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.