Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hnk

Ipak ništa od nove kantonalne vlade? HDZ nije želio novu stranku u vlasti

skupstina hnk mostar
Foto: Mirsad Behram (RFE/RL)

Jednogodišnji pregovori još jednom su propali

Kantonalni odbor (KO) HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) izrazio je žaljenje zbog izostanka realizacije dogovora od strane partnera, a u vezi formiranja skupštinske većine.

“KO HDZ-a BiH HNK na je tragu odgovornosti za implementaciju izbornih rezultata iskreno i bez rezerve inicirao pregovore, te uspio nakon višemjesečnih pregovora naći model funkcioniranja nove Vlade.

Pri tome uvažavajući sve interese partnera u pregovorima, specifičnosti ovog kantona, kao i kapacitete drugih političkih subjekata koji participiraju u radu Skupštine.

Zbog svega navedenog ne možemo naći razumno opravdanje za pokušaj uvođenja NES-a u koalicijski sporazum kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma, a sve po završenom pregovaračkom procesu”, saopšteno je iz Kantonalnog odbora HDZ-a.

Prije zakazane sjednice Skupštine trebao je biti potpisan koalicijski sporazum nove većine, koju čine HDZ BiH, SDA i SDP

“Apeliramo i podsjećamo političke subjekte kako su mandat i povjerenje dobili isključivo od stanovnika ovog kantona, te da jedinu odgovornost imamo prema njima”, stoji u saopštenju.

Hercegovačko-neretvanski kanton je danas trebao konačno dobiti novu izvršnu vlast, na koju se čekalo više od godinu dana. Prije zakazane sjednice Skupštine trebao je biti potpisan koalicijski sporazum nove većine, koju čine HDZ BiH, SDA i SDP.

Međutim u međuvremenu se pojavio novi problem jer je SDA pokušala u vlast uvesti i NES.

„Mi smo s našim partnerima NES-om u završnim pregovorima oko njihovog učešća i smatram da sa 22 ruke možemo imati i komotnu većinu u Skupštini“, kazao je Alić za Federalnu TV u subotu.

HDZ BiH je uz premijersku poziciju, trebao imat će pet ministarstava i stare resore – unutrašnje poslove, zdravstvo, saobraćaj, borce i poljoprivredu. SDA-u su trabala pripasti tri ministarstava – finansije, obrazovanje i građenje, dok bi resor pravosuđa – koji je, čini se, bio rezervisan za ministra iz reda srpskoga naroda – morali usaglasiti s SDP-om.

SDP je trebao imati dva ministarska mjesta – i to resor privrede, te Ministarstvo trgovine, turizma i okoliša.

Međutim, jednogodišnji pregovori još jednom su propali.

U SDA kažu da nije do njih

SDP BiH i HDZ BiH kažu da je dogovor propao zbog insistiranja SDA da u novu vladu uđe Narodni evropski savez (NES) BiH.

S druge strane, u SDA kažu kako je NES otpočetka dio ove priče te da je problem što SDP BiH ne prihvaća pojedine kandidate za ministarska mjesta.

– Mi smo s NES-om otpočetka imali dogovor da idemo u ovaj proces. Naravno, oko kadrovskih pitanja uvijek postoji razlika u stavovima. (…) Mi smo imali dogovor da zakažemo sjednicu Skupštine i da ljude koji bi trebali biti ministri ne izlažemo javnosti, dok ih ne dovedemo pred samo izglasavanje. U tom nekom usaglašavanju došlo je do problema, jer je SDP-u neprihvatljiv određen pristup koji smo mi imali – kazao je u izjavi za Fenu potpredsjednik Skupštine HNK-a Džafer Alić (SDA).

Alić je pojasnio kako je raspodjela resora između tri stranke dogovorena, odnosno da su problem „određena kadrovska rješenja“.

– Ja sam uvijek optimist. Optimističan sam da ćemo mi ovaj proces završiti, možda sam bio previše optimističan za rok u kojem ćemo to uraditi. Smatram da je ovo bio krajnji rok, ali i dalje mislim da smo razumni i da možemo ovaj proces završiti brzo – dodao je Alić.

U Skupštini HNK-a sjedi 30 zastupnika, a za potvrđivanje nove kantonalne vlade potrebna je dvotrećinska podrška, odnosno 20 glasova.

Pojedinačno najjača stranka je HDZ BiH s 11 zastupnika, SDA ima sedam, HDZ 1990 i SDP BiH po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.