Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

republika srpska

IRB je već u problemu, građanima kasne krediti

irb rs
FOTO: Pixsell
IRBRS

“Od tada nemam nikakvih informacija. Moj problem je što mi ugovor ističe za nekoliko dana. U slučaju da firmi koja je gradila stan ne legne novac, imaju pravo da zadrže kaparu koja je u mom slučaju bila 4.000 maraka”

Mladi koji u Republici Srpskoj planiraju kupiti stan ili kuću preko stambenih kredita Investiciono – razvojne banke moraće da se naoružaju strpljenjem jer se na novac čeka i preko šest mjeseci, potvrdilo je za Capital.ba više sagovornika uključenih u ovaj proces.

Jedan bankar, koji radi u banci preko koje se plasiraju krediti IRB-a kaže da su kupci nekretnina zbog kašnjenja upadali u razne probleme.

“Jednom klijentu smo završili kredit u oktobru prošle godine i uputili ga na odbor IRB-a. Novac je dobio tek krajem maja ove godine. Imao je ozbiljne probleme sa prodavcem kojem je na kraju plaćao penale”, kaže on.

Više ne unose datum

Inače, on je primijetio i promjene u bazi podataka IRB-a gdje se može pratiti status kreditnog zahtjeva.

Naime, IRB za razliku od ranije prakse, više ne unosi datum kada je kreditna dokumentacija dostavljena u IRB, već prijem dokumentacije obilježavaju samo sa “kvačicom”.

Smatra da se na taj način od javnosti pokušava prikriti problem.

Stanovnik Modriče, koji nam se javio, kaže da su mu u banci koja je posredovala za kredit još u februaru javili da su zahtjev uputili prema IRB-u.

“Od tada nemam nikakvih informacija. Moj problem je što mi ugovor ističe za nekoliko dana. U slučaju da firmi koja je gradila stan ne legne novac, imaju pravo da zadrže kaparu koja je u mom slučaju bila 4.000 maraka”, ispričao nam je on.

Nema konkretnog odgovora

Na pitanje da li postoje problemi u realizaciji sa kreditima u IRB-u nismo dobili konkretan odgovor.

Oni navode kako je u ovoj godini realizovano 268 stambenih kredita, za šta je sa odobreno 33,9 miliona KM.

“Za stambene kredite u 2024. godini planirano je 28,5 miliona KM, čime je plan za ovu namjenu već i premašen”, poručuju iz IRB-a.

Iako je plan premašen, kažu da će nastaviti da odobravaju zahtjeve klijentima koji ispune tražene uslove.

Konkretan odgovor nisu imali ni za bazu podataka.

“Što se tiče pitanja u vezi sa bazom podataka – u skladu sa postojećim softverskim rješenjima i njihovim mogućnostima baza pruža sveobuhvatni uvid najširoj javnosti u status i kretanje podnesenih kreditnih zahtjeva“, kazali su u IRB RS.

Notari, koji su neizostavan dio ovog procesa, jer se kod njih sklapaju kupoprodajni ugovori, potvrdili su nam da postoje problemi kada je u pitanju poštivanje rokova, s tim da nisu željeli ulaziti u pitanje odgovornosti.

Primjetno probijanje rokova

“Rokovi u ugovorima koji se realiziju iz kreditnih sredstava IRB-a se definišu na period između 90 i 120 dana. Primjetno je probijanje tih rokova”, kaže za CAPITAL notar Borislav Radić, ujedno i predsjednik Notarske komore Republike Srpske.

On napominje da se aneksiranjem ugovora mogu utvrditi novi rokovi za njegovu realizaciju.

“Ugovor je stvar volje dviju strana. Ono što se one dogovore naše je da zaključimo”, zaključio je Radić.

Na sajtu IRB-a takođe se može vidjeti da se veliki broj građana trenutno nalazi u proceduri za dobijanje stambenog kredita.