Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Irfan Čengić za Fokus.ba: Ljevica će zajedno nastupati nakon izbora

irfan-cengic

Generalni sekretar SDP-a i nosilac liste ove stranke za Općinsko vijeće Stari Grad Irfan Čengić rekao je u intervjuu za Fokus.ba da građanima obećava samo ono što može ispuniti te da je načelno dogovoren zajednički nastup stranaka ljevice nakon lokalnih izbora u BiH 2. oktobra.

Čengić je govorio i o nedavno održanom referendumu u RS-u, SDP-ovim očekivanjima od predstojećih izbora, problemima građana općine Stari Grad, a uputio je i poruku biračima u BiH.

Kao generalni sekretar jedne od većih stranaka u FBiH kako gledate na referendum koji je održan u RS-u i trenutnu političku situaciju u zemlji?

Neustavni referendum u manjem bh. entitetu nikome nije donio ništa dobro, građani u RS ništa bolje ne žive, a potrošena su 2 miliona KM na neustavni referendum. Bolje bi bilo da su taj novac uložili u razvoj privrede ili obrazovanja u RS-u. Nadležne institucije i predstavnici međunarodne zajednice moraju raditi svoj posao i kazniti one koji nisu poštivali odluku Ustavnog suda BiH.

Međutim, i Dodiku je jasno da je ovaj neustavni referendum propao, jer građani RS-a nisu izašli na njega. Iako zvanični podaci govore da je izlaznost bila veća od 50 posto, Dodik dobro zna da to nije istina i da su građani ignorisali njegovu budalaštinu zvanu referendum. To je ono što ga najviše boli.

SDP nije ostvario očekivane rezultate na proteklim općim izborima, kakva su očekivanja od ovih izbora?

SDP je 2014.godine doživio poraz na općim izborima u BiH. Ivica Račan je rekao da se izbori smiju izgubiti, ali obraz nikada. Mi obraz nismo izgubili i nakon provedenih unutarpartijskih reformi kao što je izbor rukovodstva po sistemu “Jedan član-jedan glas“, osjetan je povratak povjerenja građana u SDP.

Naši ciljevi na ovim izborima su povećati broj glasova u odnosu na 2014. godinu, zadržati 6 gradonačelničkih/načelničkih mjesta sa kojima ulazimo u izbore, kao i ostvariti nova načelnička mjesta. Dakle očekujemo rast povjerenja građana u SDP, a da će vladajuća koalicija izgubiti određeni broj načelničkih mjesta i veliki broj glasova u odnosu na 2014. godinu.

Dodatne napore ćemo uložiti u zajednički nastup ljevice u Općinskim vijećima nakon izbora, oko čega postoji načelni dogovor.

Kako komentirate rad načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića u protekle četiri godine i zašto SDP nema svog kandidata za načelnika?

Ja i načelnik Hadžibajrić se često nismo slagali oko mnogih odluka, imali smo različita mišljenja i burne rasprave na sjednicama Općinskog vijeća. Međutim, za razliku od ovih koji ga blate u kampanji, a šutili su četiri godine za govornicom, ja smatram da je radio dobar posao u odnosu na svoje predhodnike. Ali to može još bolje.

SDP nema svog kandidata jer je općinska organizacija procijenila da bi kandidatura SDP-ovog načelnika najviše pomogla SDA-u da osvoji to mjesto zbog podjele glasova. Nama su interesi Općine iznad ličnih i partijskih interesa. Smatramo da bi bilo pogubno za Općinu kada bi pobijedio SDA-ov kandidat, te smo se odlučili ne ponuditi našeg kandidata ako ne bi smo rizikovali dolazak SDA na vlasti u našoj Općini.

Također, ubijeđeni smo da će SDP imati najveći klub vijećnika unutar koalicije u Općini Stari Grad koja će okupiti građanske stranke i isključiti nacionaliste iz većine u vijeću. Tako ćemo realizovati naše programske ciljeve.

Nosilac ste liste SDP-a za Općinsko vijeće Stari Grad. Kako riješiti ključne probleme građana u Starom Gradu kao što je vodosnabdijevanje i gradski prevoz?

Kada je u pitanju gradski prevoz, iako nije naša nadležnost, mi imamo konkretan plan da kupimo minibuska vozila koja bi dali na privremeno korištenje GRAS-u za potrebe stanovnika na području općine Stari Grad. Podsjetit ću vas da su posljednji minibusevi kupljeni za vrijeme SDP-ovog ministra saobraćaja Harisa Lulića i da od tada ova vlast na čelu sa SDA nije učinila ništa po tom pitanju.

Ne želim da obećavam ono što ne mogu ispuniti, problem vodosnadbijevanja mora riješiti kantonalna vlast jer je to njihova nadležnost.

Koja je Vaša poruka biračima na predstojećim izborima 2. oktobra?

Lokalni izbori nisu konkurs za osobu koja ima najviše rođaka, prijatelja i komšija. Na lokalnim izborima birajte one ljude koji će vas najbolje zastupati u lokalnim parlamentima i koji će vam biti dostupni a ne rođake, prijatelje i komšije.