Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naša stranka

Irma Baralija: Epidemija se pobjeđuje kooperacijom i solidarnošću, a ne “potjernicama”

irma baralija(1)

Općina Konjic ovim je činom prekršila prava svojim građanima na privatnost i povjerljivost informacija, kažu u Našoj stranci

Općina Konjic danas je objavila listu osoba zaraženih koronavirusom, listu onih kojima je određena samoizolacija ali i onih koji su doputovali iz inostranstva. Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini promptno je reagovala na ovaj čin zabranom nadležnim organima da objavljuju lične podatke o osobama koje su pozitivne na koronavirus i onima kojima su određene mjere samoizolacije.

Tim povodom reagovala je Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke.

„Općina Konjic ovim je činom prekršila prava svojim građanima na privatnost i povjerljivost informacija, što im je garantovano, kako vidimo, i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, ali i po Zakonu o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata.

Također, važno je istaći da se u konkretnom slučaju, pored kršenja zakona, radi i o potpuno promašenom načinu upravljanja krizom. Ne treba nam da se građani zbog straha od javnog linča odluče da ne prijavljuju simptome i ne informišu službe o mogućoj zaraženosti, što će proizvesti kontraefekat od prvobitnog cilja objavljivanja spiska.

Zato je zabrana Agencije za zaštitu ličnih podataka došla na vrijeme i ova promptna reakcija zaslužuje svaku pohvalu.

S tim u vezi, zahtjevamo od načelnika Općine Konjic Emira Bubala da se, za početak, izvini svojim sugrađanima i da pozove bosanskohercegovačku javnost, a pogotovo lokalnu zajednicu, da ljude sa spiska ni na koji način ne osuđuju, naprotiv, da pokušaju biti podrška jedni drugima u ovim posebno teškim vremenima.

Načelnik, umjesto što se bavi objavljivanjem listi, neka resurse usmjerava na lokalni krizni štab, štab civilne zaštite i povećanje broja sanitarnih inspektora kako bi se bolje kontoroliralo poštivanje samoizolacije. Također, mora osigurati prostor za smještaj svih onih koji krše samoizolaciju a ne da ih stigmatizira u javnosti.

Ovo je i poziv građanima da i sami pokušaju ostati pribrani i da pokažu solidarnost s oboljelima, a ako primijete kršenje samoizolacije, neka to prijave nadležnima, a nikako da sami intervenišu u bilo kojem pogledu.“