Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pušteni na slobodu

Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića, počasni stroj pred FUP-om, “Merci” u kabinetu

ramo isak doček fup munjić selmanović

Sud BiH odredio je prvitvor za svega troje uhapšen u akciji “Black Tie 2”, te mjere zabrane za sedamoro uhapšenih

Federalni ministrar unutarnjih poslova Ramo Isak priredio je danas svečani doček za prvog čovjeka FUP-a Vahidina Munjića i šefa specijalne policije FUP-a Mustafu Selmanovića.

Podsjetimo, Munjić i Selimanović su uhapšeni početkom sedmice u akciji naziva “Black Tie 2”. Akcija je nastala kao rezultat međunarodne saradnje BiH i Europola a uhapšeni se dovode u vezu s vođom narkokartela “Tito i Dino” Edinom Gačaninom.

No, danas je su njihovu su čast, prilikom dolaska u prostorije FUP-a, postrojeni vodovi specijalne policijske jedinice i jedinice za podršku. S pljeskom su ih dočekale kolege, načelnici odjela te službenici.

fup policija munjic isak selmanovic

Podsjećamo Munjić i Selimović su uhapšeni zbog sumnji da su povezani s organiziranim kriminala kao što je pranje novca i trgovina drogom. Sud Bosne i Hercegovine smatra da sumnja Tužiteljstva BiH nije osnovana da su prvi čovjek FUP-a Vahidin Munjić i šef specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović počinili krivična djela zbog kojih bi im bio određen pritvor.

Nepostojanje osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo, ujedno ne znači da krivično djelo ne postoji, nego da tužitelj nije uspio uvjeriti suce u svoje sumnje kako bi im bio određen pritvor ili mjere zabrane. To ne mora značiti da je istraga u njihovom slučaju završena, niti da je nastavljena, a o svemu se treba očitovati Tužilaštvo BiH. Podsjetimo, Sud BiH odredio je prvitvor za svega troje uhapšen u akciji “Black Tie 2”, te mjere zabrane za sedamoro uhapšenih.

ramo-isak-munjic-selmanovic1
foto: fup

Pritvor i mjere zabrane

Sud Bosne i Hercegovine je u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi, poznat u javnosti kao predmet “Black Tie 2”, prihvatio prijedlog Tužiteljstva Bosne i Hercegovine od 24. aprila 2024. i donio rješenje kojim je prema osumnjičenicima Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać određena mjera pritvora koja po ovom rješenju može trajati najdulje mjesec dana.

“Osumnjičenici Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo i Gordan Memija se posebno upozoravaju da im se može odrediti mjera pritvora ukoliko ne budu postupali sukladno s mjerama izrečenim ovim rješenjem. Žalba protiv ovog rješenja ne zadržava njegovo izvršenje”, navode iz Suda BiH.