Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIL u Siriji traži novog muža Elviri Karalić iz Velike Kladuše

isil zene

Državljanin BiH Said Huseinović iz Bratunca poginuo je u Siriji – priopćili su jučer portali bliski vehabijskom pokretu. On je rođen u Ljuboviji u Srbiji, odrastao je u okolini Bratunca i u Siriju je otišao u novembru 2013. godine. Bio je pripadnik terorističkog ISIL-a, a deset godina prije nego što je otišao na sirijsko ratište živio je u Francuskoj, piše Dnevni list.

Noći za kompjuterom

Said Huseinović postao je poznat ovdašnjoj javnosti u decembru 2013. kada mu se u Siriji pridružila Elvira Karalić iz Vrnograča kod Velike Kladuše koja sada ima 31 godinu. Ona je tada ostavila muža Salahudina Balića s kojim je bila 13 godina u braku, ostavila je i desetogodišnju kćerku i trogodišnjeg sina, otišla u Siriju i tamo se udala za Huseinovića.

Elvira Karalić sredinom prošle godine postala je posebno popularna među pripadnicima ISIL-a nakon što je na društvenim mrežama objavila fotografiju na kojoj se vidi kako cijepa pasoš BiH. Prošla je kompletnu obuku u terorističkim kampovima ISIL-a, naučila je vješto baratati oružjem i ubrzo se na društvenim mrežama koje su pod kontrolom Islamske države o njoj počelo govoriti kao o jednoj od najpopularnijih i najboljih žena – ratnica koje se bore pod zastavom ISIL-a. Navodno je učestvovala u nekoliko velikih ISIL-ovih bitaka i pokazala ogromnu hrabrost.

Shodno strogim pravilima koja vladaju u ISIL-u, Elvira Karalić, nakon pogibije muža Saida Huseinovića, neće dugo ostati sama – njoj će njeni zapovjednici sada naći novog muškarca za kojeg će se morati udati.

Javila se iz Bugarske

Ona se svojevremeno u Vrnograču kod Velike Kladuše s bivšim mužem Salahudinom Balićem priključila vehabijskom pokretu i udaljili su se od ostale porodice s kojom su do tada skladno živjeli. Kako je sam Balić izjavio, Elvira je cijele noći provodila za kompjuterom i dopisivala se s državljanima BiH koji su otišli u Siriju i priključili se ISIL-u.

“Ona je pametna žena, ali joj je Facebook okrenuo mozak”, pričao je Salahudin nakon što ga je Elvira ostavila i otkrio da joj je jednog dana isključio Internet.

Ona je odmah otišla kod majke u susjedno selo koja je pokušala da je urazumi i vrati mužu i djeci. Nije uspjela, a Elvira je preselila kod prijateljice i nastavila vezu s Bosancima u Siriji. U sve su se odmah uključile grupe iz BiH koje organiziraju odlazak naših državljana na sirijsko ratište i “pritisli su je do kraja”.

Salahudin dugo nije pristajao na razvod “i kada više nisam mogao izdržati njene i pritiske onih s kojima je bila u vezi, ja sam popustio, razveli smo se po šerijatskim pravilima, ona je ostavila djecu i mene, otišla u Siriju i tamo se udala za Saida Huseinovića“.

Kazao je da se prvi put telefonom javila negdje iz Bugarske i da je danima nakon toga iz Sirije i po deset puta dnevno zvala i tražila da razgovara s djecom. Kasnije su njeni pozivi bivali sve rjeđi i odnedavno su potpuno prestali.