Isplata penzija u FBiH još traje

penzioneri

Isplata avgustovskih penzija počela je 5. jula, ali zbog slabijeg priliva redovnih sredstava od naplate doprinosa biće nastavljena i danas.

Veći dio penzionera u Federaciji BiH dobio je svoju avgustovsku penziju, ali isplata još nije završena. Iz Federalnog zavoda PIO/MIO za Oslobođenje kažu da će se novac uplaćivati i danas, koliko im to omogući priliv sredstava od naplate doprinosa.

– Nažalost, priliv sredstava od naplate doprinosa ovih dana je slabiji, pa samim tim je i isplata malo usporena. Mi se nadamo da će biti okončana u petak, kazao je jučer Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda PIO/MIO.

Isplata avgustovskih penzija počela je u ponedjeljak, 5. septembra. Od prošlog mjeseca isplate penzija u Federaciji traju znatno kraće, jer je hronični i višegodišnji problem slabog priliva sredstava od naplate doprinosa Vlada FBiH riješila zaduženjem Federalnog zavoda PIO/MIO za revolving kredit od 63,7 miliona KM i mjesečnim pozajmicama kod BH Pošte.
Sredstva revolving kredita su podignuta za isplatu julskih penzija, a taj novac je onda vraćen u iznosu koliko je to bilo moguće iz redovnog priliva sredstava od naplate doprinosa, pa je u međuvremenu vraćeni iznos ponovo povučen za isplatu avgustovskih penzija. Povlačenje sredstava revolving kredita trajaće dok se osigura dovoljno izvornih prihoda da taj kredit bude vraćen u cjelini.

Avgustovske penzije su obračunate po uobičajenim koeficijentima, tako da je najniža penzija 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, a najviša iznosi 2.174, 48 KM.
Ukupni troškovi za isplatu avgustovske penzije iznose oko 162 miliona KM.