Isporuka gasa za BiH produžena do 30. juna 2016. godine

BiH

gas

Do 30. juna naredne godine produžen je ugovor o isporuci gasa iz Rusije za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, delegacija Energoinvesta d.d. – Sarajevo uspjela je danas u Sankt Petersburgu (Rusija) dogovoriti i potpisati produženje ugovora sa Gazpromom o isporuci gasa za period 1. januar – 30. juni 2016. godine za Bosnu i Hercegovinu.

“Energoinvest ima potpisan ugovor sa ruskim isporučiocem gasa Gazprom Export LLC o snabdijevanju BiH prirodnim gasom i taj ugovor je na snazi. Ugovor sa Gazprom-om se produžava aneksima na godišnjem nivou, međutim zbog neredovnog plaćanja obaveza bh. strane, te ratnog duga i ostalih uslova iz ugovora, ruski partner je pristao na produženje ugovora za šest mjeseci pod istim uslovima kao u i 2015. godini. Ispunjavanje obaveza u prvih šest mjeseci 2016. uslovit će dalje produženje ugovora”, navedeno je iz Energoinvesta.

Podsjetili su da su pregovori o produženju ugovora započeli prije 15-tak dana, a Gazprom je insistirao na ispunjavanju svih uslova iz osnovnog ugovora.

“Na obostrano zadovoljstvo nastavljena je dugogodišnja saradnja, te posebno veseli činjenica da će građani BiH/korisnici gasa imati uredno snabdijevanje ovim energentom”, naglašeno je iz Energoinvesta.