Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispraćena tužna kolona s tabutima 136 žrtava srebreničkog genocida

Tužna povorka sa tabutima 136 ubijenih Srebreničana krenula iz

Kamion s tabutima 136 žrtava genocida u Srebrenici ispraćen je jutros iz Visokog. S prostora Gradskog groblja krenuo je prema Sarajevu, a potom će kroz Lapišnicu, Sokolac, Vlasenicu, Miliće i Bratunac doći do Srebrenice.

Nakratko će se zaustaviti u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje će biti odana počast žrtvama.

[pull_quote_right]U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je ukopana 6.241 žrtva[/pull_quote_right]

U Srebrenici, u mezarju Memorijalnog centra Potočari žrtve će u subotu pronaći vječni smiraj.

Srebreničke muškarce, žrtve najvećeg masovnog stradanja na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata, ispratila je brojna rodbina, prijatelji, poznanici, komšije. Ispraćeni su uz učenje odlomaka iz Kur'ana.

Među žrtvama je 18 maloljetnika, a najmlađi su šesnaestogodišnjaci.

Jusuf Smajlović, 75-godišnjak, najstarija je žrtva na ovogodišnjem ukopu, bit će ukopan zajedno sa unukom Hedibom, pored ranije ukopane trojice sinova Amira, Habiba i Asima.

Žrtve Srebrenice pronađene su na više od 150 različitih lokaliteta na području Podrinja, od toga 76 masovnih grobnica, uglavnom sekundarnog karaktera. Jedan broj žrtava pronađen je na površini terena, na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice.

Žrtve su iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je ukopana 6.241 žrtva, a 230 ih je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra, u skladu sa željama porodica. Nakon dženaze u subotu, 11. jula, u Potočarima će biti ukopano 440 maloljetnika. Svaka 14. žrtva ukopana u Potočarima je dijete.