Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki Kongres usvojio rezoluciju o Srebrenici

kongres-sad111

Samo nekoliko sati nakon što je Rusija stavila veto na rezoluciju UN-a da osudi masakr u Srebrenici 1995. godine tokom rata u BiH, Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Država zvanično je definirao masakr kao “zločin genocida”, jednoglasno usvojivši zakon pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Helsinškog odbora, zastupnika Chrisa Smitha (NJ-04).

Rezolucija (H. Res. 310) potvrđuje da politika agresije i etničkog čišćenja koju su provodile srpske snage u BiH predstavlja genocid i osuđuje negiranja da masakr u Srebrenici potpada pod definiciju genocida.

– Međunarodna zajednica mora učiniti sve da privede licu pravde sve one koji su počinili ta teška kaznena djela – rekao je zastupnik Smith uoči glasanja.

– Ta brutalna ubistva nisu počinjena u borbi. Počinjena su nad ljudima koji su bili nenaoružani i nemoćni i koji su više puta bili uvjeravani od strane holandskih mirovnih snaga da se neće ništa dogoditi ako se predaju. Dokazi neosporivo potvrđuju da su pogubljenja počinjena s određenom namjerom uništenja bosansko-muslimanskog stanovništva tog područja. Ova namjera je središnji element u zločinu genocida – naveo je.

– Danas je međunarodna zajednica gotovo jednoglasna kada proglašava da masakr u Srebrenici jeste bio genocid – nastavio je, dodajući da njegov prijedlog rezolucije danas potvrđuje podršku SAD-a ovim činjenicama i prenosi “naše najdublje suosjećanje sa porodicama i prijateljima žrtava”.

Prijedlog također poziva i Odbor za prevenciju zločina, međuagencijsku organizaciju koja pruža pomoć američkoj vladi da utvrdi i da reagira na prijetnje zločinima, da izda upute o sprečavanju budućih genocida, te potiče Sjedinjene Države da nastave podržavati nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi u cjelini.

Masakr više od 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici u julu1995. bio je jedan od najtežih zločina u u sukobu u Bosni i Hercegovini u period između aprila 1992. i novembra 1995. godine, tokom kojeg razdoblja više od 2.000.000 ljudi je raseljeno, više od 100.000 je ubijeno i deseci hiljada su silovani ili su bili mučeni i zlostavljani.

Osim što su primarne žrtve genocida u Srebrenici, osobe bošnjačke nacionalnosti čine veliku većinu žrtava tokom sukoba u Bosni i Hercegovini u cjelini, posebno među civilnim stanovništvom.

Od 1995. godine, zastupnik Smith bio je posvećen zadatku da se kazne počinitelji strašnih djela u Srebrenici kazniti i da se pruži smiraj preživjelima i porodicama žrtava. 2005. godine, bio je predlagač rezolucije H. Res. 199, koji je jasno i nedvosmisleno osudila masakr u Srebrenici kao genocid, usvojen je uz većinsku podršku u američkom Predstavničkom domu.

U julu 2007. godine, zastupnik Smith je posjetio Srebrenicu i sam bio svjedok tragičnih posljedica genocida.