Ispunila dječiju želju: Sarajka Fatima Makić 13 puta išla na hadž

Fatima Makić

Sarajka Fatima Makić od malih nogu je sanjala da jednoga dana posjeti Mekku i Medinu i obavi petu islamsku dužnost – hadž. Želja joj se ispunila kada je imala 20 godina i od tada pa do danas prošlo je više od pet decenija, a na hadžu je bila 13 puta.

Majka je dvjema kćerkama i sinu, a trenutno radi kao sekretar Osnovne škole “Zajko Delić” na Kobiljoj Glavi u Sarajevu.

“Hadž sam obavila sa 20 godina. Hadž je ustvari ‘opsesija’ mog života. Ljubav prema hadžu mi je usadila moja rahmetli majka koja je u spavaćoj sobi imala sliku Kabe i dok me je ljuljala pjevušila je o njoj. Željela sam znati šta je to i dok sam rasla postajala sam sve svjesnija”, ispričala je Makić za AA.

Sa njenim odrastanjem rasla je i ljubav prema Kabi. Vjeroučiteljica im je davala osnovne informacije o tome šta je Kaba i kako se ponašati tamo. Ista situacija je bila i u godinama kasnije u jednoj sarajevskoj mahali. Kroz druženja su učili o vjeri i njenoj važnosti.

“Svakim danom sam sve više čitala o Kabi. Često sam je i sanjala. Razmišljala sam zašto je peti stub islama hadž. Za sve ostale, namaz, post, zekat, šehadet dovoljno je srce, a za hadž treba i srce, finansije i tjelesna sposobnost. Nakon što sam završila Prvu gimnaziju željela sam studirati Arhitekturu ili umjetnost, ali ta ljubav prema Kabi je usmjerila i moje obrazovanje”, istakla je Makić koja se ipak na kraju odlučila za Orijentalistiku.

Fatima Makić

Tada je upoznala i svog sadašnjeg muža koji je studirao u Saudijskoj Arabiji.

“Saznala sam da žena može otići na hadž jedino uz pratnju oca, koji ne bi to želio, brata, ja ga nemam. Jedna od mogućnosti je bila da odem tamo studirati i tada sam upoznala svog današnjeg muža. Prvenstveno sam željela studirati u Saudijskoj Arabiji i često se susretati sa Kabom, a ne odmah se udati”, pojasnila je Makić.

Bez znanja roditelja predala je dokumente za studiranje u Saudijskoj Arabiji.

“Moj današnji muž je studirao u Saudijskoj Arabiji i sljedeće godine kada je došao donio je pozitivan odgovor sa fakulteta. Htjela sam da upišem Islamsku pedagogiju, da izučavam što više o ženi, o tome kako podizati naše naraštaje jer majka je ta koja odgaja, formira porodicu. Te godine su stigli moji dokumenti, došla je karta, a babo se nije složio da se udam. Te godine nisam otišla nego sljedeće. Dakle, udajem se sa 20 godina, ostavljam Sarajevo i idem u neki nepoznati, svijet ali želim vidjeti Kabu”, ispričala je Makić za AA.

Taj prvi susret je, kako je kazala, bio nevjerovatan. Sve staje. Vidjeti toliki broj ljudi na jednom mjestu i dove je zaista poseban prizor.

“Kaba je za mene nešto posebno. Od tada pa do danas ja sam 13 puta obavila hadž. Prvi put je bilo sa 20 godina, a poslije sam išla i za svoja dva djeda, majku, nanu, tetku, a bila sam i za druge ljude koji su željeli da odem za njih obaviti hadž. Također, četiri puta sam bila vodič, konsultant za žene ispred Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice. Kruna islama je hadž”, istakla je Makić.

Fatima Makić

Želja je da se opet prijavi kao vodič na hadžu i da ženama prenese svoja iskustva i ljubav prema tim mjestima.

“Hadž je zaista fizički napor bez obzira koliko je to duševni užitak. Za hadž se treba spremati. Nekoliko puta sam sugerisala Uredu za hadž da je jako važno raditi edukaciju pogotovo ženske populacije. U tom radu sa ženama susretala sam se sa određenim problemima. Hvala Bogu, puno je bolje sada nego prije mnogo godina kada sma ja prvi put išla na hadž. Mnogo više mladih ide na hadž, ali bez obzira na to još uvijek ide jako puno starih ljudi, nespremnih”, ispričala je Makić.

Ove godine Fatimina najmlađa kćerka je na hadžu.

“Ogromnu ljubav prema hadžu sam prenijela i na svoju djecu”, pojasnila je Makić. I sin Amar je već bio na hadžu. Dok su njegovi drugovi bili na maturskoj ekskurziji on je obavljao petu islamsku dužnost.

“Te godine sam i ja bila vodič za žene i to je za mene bio poseban doživljaj, ruku pod ruku sa sinom ići na hadž”, prisjetila se Makić.

U kući porodice Makić za bajram je neizbježna baklava, hurmašice, bureci, dolme…

“Prvi dan je porodični doručak, ručak i posjeta majci. Djeci pokloni-hedije koji okačeni čekaju kad se probude kao što je i meni moja majka pripremala. Nova odjeća. Dočekati babu sa Bajrama u novoj odjeći”, dodala je Makić.