Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

andrej plenković

Istorijska nepravda bi bila da BiH bude zadnji vagon u vozu prema članstvu u EU

plenkovic mostar (1)

Aktuelni hrvatski premijer kaže kako je Hrvatska više od bilo koga drugog na tijelima Evropske unije komunicirala temu važnosti ostvarenja jednakopravnosti i legitimne zastupljenosti sva tri naroda u BiH

Naša je poruka svim političkim akterima u Bosni i Hercegovini da prepoznaju šansu otvaranja evropske perspektive te angažirano pristupe provođenju opsežnih reformi. Angažman Hrvatske je dobronamjeran i prijateljski prema BiH, jer ne želimo da se dogodi istorijska nepravda da BiH bude zadnji vagon u vozu zemalja jugoistoka Evrope prema članstvu u EU.

Zato je važno da BiH ostvaruje napredak u poštivanju svih kriterija, izjavio je u intervjuu za Večernji list BiH pemijer Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković.

On ističe kako Hrvatska želi da ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda bude u praksi onakva kakva bi trebala biti temeljem Ustava BiH.

– Želimo da Hrvati, kao najmalobrojniji, ali ravnopravan konstitutivni narod, budu legitimno zastupljeni u najvišim institucijama BiH. Za to postoje određeni preduvjeti, od promjene izbornog zakona do određenih drugih zakonskih promjena i tu temu ćemo uvijek podizati na dnevni red zato što smatramo da je ona pravedna i korisna za kvalitetno funkcioniranje čitave BiH i skladne odnose među tri naroda, poručio je Plenković.

Aktuelni hrvatski premijer kaže kako je Hrvatska više od bilo koga drugog na tijelima Evropske unije komunicirala temu važnosti ostvarenja jednakopravnosti i legitimne zastupljenosti sva tri naroda u BiH.