entitetski poslanik

“Istorijski čas” Vukanovića na sjednici NSRS-a: “Kako je došlo do pomirenja Čečena i Rusa”

Stans Merry Mart Wenatchee- Gun Section
Stans Merry Mart Wenatchee- Gun Section

““Tužno je da vi danas kažete da od Rusije zavisi hrana. Jedini vaš cilj je da se Dodik sastane s Putinom i dobije koji predizborni poen”

Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović prozvao je tokom jučerašnje sjednice vladajuće, koje je opisao kao “lažne rusofile”.

Imao je zanimljiv “istorijski čas”, gdje je sublimirao srpsko-ruske odnose.

“Mi smo Srbi rusofili”, citirao je posljednje riječi Svetog Petra Cetinjskog kada je razgovarao sa svojim nasljednikom Petrom II: ”Moli se Bogu i drži se Rusije”.

Ipak je ponovio da je Rusija uvela sankcije 1992. godine, “nijemo je posmatrala bombardovanje 1995.i 1999”.

Vukanović je prozvao vladajuće da su lažni rusofili.

“Tužno je da vi danas kažete da od Rusije zavisi hrana. Jedini vaš cilj je da se Dodik sastane s Putinom i dobije koji predizborni poen. Koliko ste vi rusofili govori podatak da nema nijednog časa ruskog jezika u školama, da su vas stranaci doveli na vlast”, izjavio je.

Vukanović je naveo da sada imamo neobičnu situaciju da su često u Banjaluci zastave Izralela, u Sarajevu Palastine.

Konradiktorno je, nastavlja, i klicanje Čečena.

“Otac Kadirova stradao je na dan pobjede u maju mjesecu kada je Putin došao na vlast. Njegov otac je bio muftija, vodio ustanke, borbu protiv Rusa. Danas se dešava da su Čečeni, inače svi muslimani, postali pretoijsnaka garda Rusije. Volio bih kada bi mi na Balkanu mogli izvući zaključke, kako je moglo doći do istorijskog pomirenja Čečena i Rusa, kada je sprežen Grozni, stradalo 10.000 ljudi, a oni sada smotru Čečena završavaju sa Alahu ekber Vladimir Putin, neka Bog poživi Vladimira Putina”, riječi su Nebojše Vukanovića.

Poentirao je sa frazom iz poznate pjesme: “Daleko su Moskva, Istanbul i Beč”.

Iskazao žaljenje što ambasador Rusije nije više u sali kako bi mu postavio određenja pitanja.

“Ko su skriveni vlasnici naftne industrije RS, da li je Duško Perović paravan za tajno vlasništvo Milorada Dodika u rafineriji koja se raspada”, naveo je.

“Međunarodna zajednica je licemjerna i preko nas žele da ostvare svoje interese”, završio je Vukanović.

Podsjetimo, na sjednici se obratio i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, a nakon čega su uslijedile brojne reakcije, prenosi N1.