Globus

new york

Nakon nekoliko masovnih pucnjava odlučili uvesti ograničenja za kupovinu oružja

07/06/2022
Foto: Wikipedia

Na ceremoniji potpisivanja zakona frekla je kako “nije moguće živjeti ovako, kao i da je ovo moralni trenutak za ljude u New Yorku, ali i za ostatak nacije“, prenosi Reuters.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul potpisala je paket od 10 zakona o kontroli oružja, čime su postavljena nova ograničenja za njegovu kupovinu nakon masovnih pucnjava u Buffalu i Texasu.

Na ceremoniji potpisivanja zakona frekla je kako “nije moguće živjeti ovako, kao i da je ovo moralni trenutak za ljude u New Yorku, ali i za ostatak nacije“, prenosi Reuters.

“Pratite šta smo uradili u New Yorku i konačno ćemo biti na početku kraja ovog nasilja i masakara koji se svakodnevno događaju u našoj zemlji“, istakla je njujorška guvernerka.

Navodi se kako je potpisala i drugi zakon, koji ograničava kupovinu prsluka otpornih na metke i pancira za službe za provođenje zakona ili srodne profesije.

Zakonom koji je prije nekoliko dana usvojen podignuta je starosna granica za kupovinu ili posjedovanje poluautomatske pušk.

U većini mjesta u New Yorku osobama od 16 godina i dalje je bilo dozvoljeno da imaju druge vrste pušaka i sačmarica.

Ova savezna država se sada pridružuje drugima poput Floride, Hawaija, Illinoisa, Vermonta i Washingtona, koje zahtijevaju da kupci imaju najmanje 21 godinu da bi kupili neke vrste dugog oružja.

Prijedlog zakona potpisao je demokratski guverner nakon što je jedan 18-godišnjak iz poluautomatske puške prošlog mjeseca ubio 10 ljudi u supermarketu u gradu Buffalo u zapadnom New Yorku.

Nekoliko dana nakon tog masakra još jedan 18-ogodišnjak je ubio 19 učenika i dvoje nastavnika u školi u Texasu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.