Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraga o napadu na Vučića “tapka u mjestu”

BiH

vucic

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić javno je kazao da nije zadovoljan raspravom na sjednici Vijeća ministara BiH o Informaciji o sigurnosnom aspektu komemoracije u Potočarima 11. jula kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Međutim, zbog brojnih političkih previranja priča o 11. julu sve se manje pominje u medijima, a o odgovornosti više niko i ne priča.

– Tražio sam da bude pokrenuta odgovornost policijskih agencija koje su trebalo da obezbijede skup, ali pokušala se izbjeći njihova odgovornost i svaliti sve na Organizacioni odbor – kazao je ministar sigurnsoti BiH.

[quote_box_left] Zvizdić je 10. jula uveče pozvao telefonom direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića i rekao mu da ne bi bilo dobro da pripadnici MUP-a RS ulaze u krug Memorijalnog centra, iako je to zatražio i Vučićev kabinet jer su srpske sigurnosne službe raspolagale informacijama da je ugrožena sigurnost premijera [/quote_box_left]

Kako piše agencija Patria, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, direktno jenaredio Mirsadu Viliću, direktoru direkcije za koordinaciju policijskih tijela da oni moraju osiguravati delegaciju Srbije, iako je MUP RS-a tražio da osigurava Aleksandra Vučića i delegaciju Srbije.

– Zvizdić je 10. jula uveče pozvao telefonom direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića i rekao mu da ne bi bilo dobro da pripadnici MUP-a RS ulaze u krug Memorijalnog centra, iako je to zatražio i Vučićev kabinet jer su srpske sigurnosne službe raspolagale informacijama da je ugrožena sigurnost premijera – ističe izvor agencije Patria

Mektić nije zadovoljan ni brzinom istrage koju vodi Tužilaštvo, a sam Vilić je prvo kazao da je dobio „naredbu“ od Zvizdića, a kasnije tvrdio da se nije čuo s njim.

– Da je Zvizdić bio pametniji i da se nije petljao u policijske poslove, možda bi 11. juli i posjeta Vučića zvaršila drugačije – napominje naš izvor.

Inače, MUP RS osiguravao je neke od drugih stranih delegacija do ulaza u Memorijalni centar Potočari, te su sve delegacije stigle bez ikakavih incidenata.