Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH novinari

Istražiti napad na novinarku BN TV i prijetnje kolumnistima u RS

bhnovinari

Skandalozno Lopandićevo ponašanje i fizički i verbalni napadi na novinarku Faladžić-Jekić, koji su se nastavili i nakon završetka sjednice Kriznog štaba, zabilježeni su na snimcima koje je objavila BN TV

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju napad na novinarku BN televizije Ljiljanu Faladžić-Jekić, koja je jučer uz uvrede, naguravanje i psovke grubo izbačena sa sjednice Kriznog štaba u Gradskoj upravi Grada Bijeljine – saopćeno je iz tog udruženja.

U saopćenju se navodi da, nakon što je došla u Gradsku upravu s namjerom da izvještava sa sjednice Kriznog štaba, Ljiljani Faladžić-Jekić prišao je Predrag Lopandić, šef Odsjeka za odnose sa javnošću Grada Bijeljina, te joj fizički blokirao ulaz u salu, odgurujući je i zahtijevajući od nje da odmah izađe iz sale.

Dodaje se da je Lopandićevo obrazloženje bilo da novinarka „nije član Kriznog štaba“ i ne može prisustvovati sjednici, uprkos tome što je gradonačelnik Bijeljine i šef tamošnjeg Kriznog štaba Mićo Mićić u obraćanju novinarima nekoliko dana prije ovog incidenta kazao da sjednice Kriznog štaba nisu zatvorene za javnost.

Skandalozno Lopandićevo ponašanje i fizički i verbalni napadi na novinarku Faladžić-Jekić, koji su se nastavili i nakon završetka sjednice Kriznog štaba, zabilježeni su na snimcima koje je objavila BN TV.

U saopćenju se navodi da su Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima šokirani ovakvim ponašanjem šefa Odsjeka za odnose sa javnošću Grada Bijeljina Predraga Lopandića i zahtijevaju od nadležnih institucija, prvenstveno od MUP-a Republike Srpske, da hitno istraže ovaj slučaj i procesuiraju napadača na novinarku BN TV u skladu sa zakonom.

Istovremeno, traže od gradskih vlasti Bijeljine da u skladu sa svojim internim procedurama na odgovarajući način sankcionišu uposlenika Gradske uprave Lopandića, „te na taj način pošalju nedvosmislenu poruku javnosti da se ovakvo ponašanje prema predstavnicima medija ne može i ne smije tolerisati u jednom demokratskom društvu“.

– Posebno smo zabrinuti zbog činjenice da su kolumnisti u Republici Srpskoj posljednjih dana, a pogotovo od početka predizborne kampanje, izloženi sve češćim vrijeđanjima, prijetnjama i napadima. Među njima su i kolege Dragan Bursać i Srđan Puhalo, koji su Liniji za pomoć novinarima prijavili ozbiljne prijetnje koje su im upućene putem društvenih mreža – navode iz Udruženja/udruge BH novinari.

Dodaju kako ovakvi postupci prema novinarima i kolumnistima, bilo da je riječ o napadima „uživo“ ili u online sferi, moraju biti efikasno istraženi i sankcionisani, a praksa da je dozvoljeno prijetiti novinarima zbog neslaganja s njihovim tekstovima ili stavovima treba konačno prestati.

To je, ističe se u saopćenju, moguće postići jedino uz adekvatnu reakciju nadležnih institucija, ali i političkih lidera i predstavnika vlasti čija je zadaća da štite medijske slobode i sigurnost novinara, a ne da prećutno odobravaju napade na njih, kao što je to bio slučaj i jučer u Bijeljini.

– Stoga još jednom apelujemo na nosioce vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da pokažu odgovornost prema medijskoj zajednici i omoguće novinarima pristup svim relevantnim informacijama u skladu sa zakonom, što je posebno važno u ovom periodu, kada Lokalne izbore 2020. dočekujemo boreći se sa pandemijom Covida-19.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima o svim navedenim slučajevima obavijestit će relevantne domaće i međunarodne institucije i od njih zatražiti da zaštite prava naših kolegica i kolega – navode iz Upravnog odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linije za pomoć novinarima.