Sjeverna Makedonija

“Sve je prevario”: Terorista Fejzullai je iz Čelopeka, majka ga prijavljivala policiji

1440-x-1080-2

Porodica se prije više od 20 godina odselila u Austriju te se Kujtim rodio u Beču 2000. Austrijska policija kontaktirala je makedonsku kako bi zatražila dodatne informacije o ubici

“Ne možemo doći sebi još. Ne poznajemo ga dobro, Kujtim se rodio u Beču i ja ga nikad nisam vidio. Roditelji mu nisu nikakvi ekstremisti niti vjerski fanatici. To su ljudi koji su normalno radili i živjeli miran život. Stvarno mi nije jasno kako se ovo moglo dogoditi”, kažu mještani sela Čelopek kraj Tetova u Sjevernoj Makedoniji.

Naime, izvori iz makedonske policije izvijestili su da je porodica Kujtima Fejzullaija, jednog od terorista, koji su izvršili ubistva u Beču u ponedjeljak navečer, iz sela Čelopek, objavio je 24sata.hr.

Porodica se prije više od 20 godina odselila u Austriju te se Kujtim rodio u Beču 2000. Austrijska policija kontaktirala je makedonsku kako bi zatražila dodatne informacije o ubici.

Kujtim Fejzullai imao je inače dvojno makedonsko i austrijsko državljanstvo, a nedavno je osuđen zbog pokušaja putovanja u Siriju i pridruživanja tzv. Islamskoj državi.

Napadač je 2018. kao 18-godišnjak otputovao u Tursku odakle se planirao prebaciti u Siriju kako bi pristupio ISIL-u. Ranije je putem aplikacije Telegram dijelio ISIL-ovu propagandu.

Osuđen je, a u zatvoru je trebao biti do ljeta 2020. godine. No, ranije je pušten jer je riječ o mlađem punoljetniku. U zatvoru je prošao program deradikalizacije.

Advokat Niki Rast, koji je napadača branio u vrijeme kad je osuđen, za Heute kaže da je mladić sve prevario.

– Išao je u Siriju, uhvaćen je u Turskoj. Prijavila ga je vlastita majka jer se radikalizirao. Sve je prevario, uvjetno je pušten – kaže advokat.

Dodaje da nije mogao nikako ovo predvidjeti.

Karl Nehammer, austrijski ministar unutrašnjhih poslova, na konferenciji za medije danas poslijepodne kazao je kako se broj povrijeđenih popeo na 22.

Također, kazao je kako zasad nema potvrde o drugom napadaču.