Advokat raust tvrdi

Majka teroriste Fejzulaija: Gdje sam pogriješila, je li gotovo s njim?

I patitulluar

Majka je očajnički prokazala vlastitog sina. Advokat Nikolaus Rast sjeća se detalja

Kujtim Fejzulai, 20-godišnjak koji je hladnokrvno izveo brutalne napade u Beču i pritom ubio nevine osobe, prije nego ga je neutralisala policija, prihvatio je lijepu povlasticu koju je ponudio glavni grad – od života s roditeljima do iznajmljenog stana koji su subvencionirali austrijski poreski obveznici

Austrijski dnevnik Heute otkrio je da je Fejzulai iz roditeljskog smještaja u Liesingu preselio u svoj stan 1. maja 2020. Stanovao je u stanu površine 42 kvadrata, nikad nije bilko pritužbi komšija niti upravitelja.

Samo tragovi devastacije na stubištu obnovljene stare zgrade i zamjenskih aluminijumskih vrata svjedoče o izuzetno dramatičnoj noćnoj policijskoj akciji kada su austrijski specijalci raznijeli ulazna vrata i pretražili stan.

“Oko 1.20 ujutro probudila nas je silovita detonacija. Sva svjetla u našoj zgradi upalila su se istovremeno”, kaže šokirani komšija (57).

Niko ovdje ne želi vjerovati da je među njima živio fanatik IS-a. Ali koja je priča Kujtima Fejzulaija, istražio je Heute.

Rođen je u Austriji, odrastao je u Mödlingu i bio je pomalo nadaren kao mladi fudbaler. Nakon srednje škole i srednje škole, prebacio se na Višu tehničku školu u Ottakringu koju je kasnije napustio.

Umjesto školovanja odabrao je salafističke propovjednike. U septembru 2018. godine s bečkog aerodrome Schwechat je odletio za Istanbul i dalje za Hatay. Ali sin vrtlara i domaćice nije stigao u Siriju. Tinejdžer je uhapšen – i vraćen u Austriju.

Nikolaus Raust

Majka je očajnički prokazala vlastitog sina. Advokat Nikolaus Rast sjeća se detalja.

“Nikad ne bih zastupao vjerskog fanatika. Prihvatio sam to samo zato što je njegova majka, potpuno zapadnjačka žena, sjedila plačući sa mnom i pitala: ‘Gdje sam pogriješila? Da li je gotovo s njim?'”, priča Rast.

To je pitanje koje sada postavlja cijela Austrija.