Globus

predsjednički izbori

Totalni preokret u SAD-u, Biden u ovom trenutku ima 270 elektora

04/11/2020

Biden, kandidat Demokrata, nakon velikog preokreta, u ovom trenutku ima 270 elektorskih glasova što je minimum za pobjedu na predsjedničkim izborima

Joe Biden, ukoliko bi u ovom trenutku završilo brojanje glasova na predsjedničkim izborima u SAD-u, postao bi novi predsjednik.

Biden, kandidat Demokrata, nakon velikog preokreta, u ovom trenutku ima 270 elektorskih glasova što je minimum za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Do preokreta je, nakon Wisconsina, došlo i u saveznoj državi Michigan, gdje nakon 94 posto prebrojanih glasova (izvor FOX News) Biden ima 49,4, a Donald Trump 49,0 posto glasova.

Ako rezultati po državama ostanu kakvi su trenutno, to je Joeu Bidenu dovoljno za pobjedu, javio je upravo CNN.

Veliki preokret i u Michiganu (FOTO: foxnews/screenshot)

Razlika u korist Bidena je trenutno oko 18.000 glasova. Dakle Bidenu za pobjedu treba da do kraja brojanja zadrži prednost u Nevadi (+ 8.000 glasova / 72 posto prebrojano / 6 elektora), Wisconsinu (+21.000 / 95 posto / 10 elektora) i Michiganu (16 elektora).

Što se tiče Nevade, gdje je razlika samo oko 8.000 glasova, u pitanju je držva u kojoj je Clark okrug daleko najveći, a u tom okrugu Biden ima ogromnu prednost nakon 72 posto prebrojanih glasova. Kandidat Demokrata u Clark okrugu ima trenutno 60.000 glasova više (52,9 posto u odnosu na Trumpovih 45,4 posto.

U okrugu Clark (Las Vegas) koji je ključni u Nevadi, Biden ubjedljivo vodi (FOTO: foxnews/screenshot)

U slučaju eventualnog novog preokreta u neke od ove tri savezne države (Nevada, Wisconsin i Michigan), Biden se još uvijek nada da će i Pensilvanija na kraju ipak biti “plava”.

Iako trenutne brojke u toj državi debelo idu u prilog Trumpu (54,5 prema 44,4 posto), treba imati na umu da nedostaje veliki broj glasova iz gradova koji su bastioni Demokrata. Primjerice, u Philadelphiji je prebrojano tek nešto manje od 50 posto glasova, a Biden ima skoro 200.000 (skoro tri puta) više od Trumpa.

Trenutni omjer Bidena i Trumpa bez elektora iz Nevade, Wisconsina i Michigana (FOTO: foxnews/screenshot)

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.