Historijska povezanost

Italijanska ambasada čestitala Dan državnosti BiH

italijanska-ambasada-italija

Ambasada Italije za nekoliko dana u Sarajevu će organizirati konferenciju pod nazivom “Italija i BiH: Balkan i EU kroz stoljeća. 155 godina od otvaranja prvog, Generalnog konzulata Italije u Sarajevu”

Ambasada Italije čestitala je Dan državnosti BiHsvim građanima poručivši da su historijske veze i diplomatski odnosi ove dvije države duboko ukorijenjeni u 19. stoljeće.

Iako se Dan državnosti BiH obilježava povodom odluke 1943. godine i rezultata zasjedanja ZAVNOBiH-a, iz mbasade Italije poručuju da diplomatski dokumenti iz 19. stoljeća opisuju poseban status BiH.

Ambasada Italije za nekoliko dana u Sarajevu će organizirati konferenciju pod nazivom “Italija i BiH: Balkan i EU kroz stoljeća. 155 godina od otvaranja prvog, Generalnog konzulata Italije u Sarajevu”.

Na konferenciji će učestvovati brojne ličnosti iz političkog i naučnog života BiH, ali i Italije. Motiv je uspostavljanje prvog konzulata Italije u Sarajevu 1876. godine, kada je tadašnja Bosna još uvijek bila u sastavu Osmanskog carstva, a dvije godine kasnije došla je pod vlast Austro-Ugarske.