Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba protiv korupcije

Italijanska ambasada podržala rad APIK-a

l_16a6c32074cbd9cce12d37f0f3faa8ad

Direktor APIK-a upoznao je ambasadora Di Ruzza sa trenutnim aktivnostima Agencije i planovima institucije za naredni period, istaknuvši da je cilj novog rukovodstva pojačati vidljivost Agencije u javnosti

Ambasadi Republike Italije izuzetno je važna borba protiv korupcije u BiH i u tom smislu dajemo bezrezervnu podršku radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije – izjavio je italijanski ambasador Marco Di Ruzza, na sastanku sa direktorom APIK-a Elvisom Kondžićem i zamjenicom direktora Damirkom Mioč, održanom danas u prostorijama Agencije.

U razgovoru sa rukovodstvom APIK-a ambasador Di Ruzza izrazio je opredijeljenost Ambasade da, u skladu sa svojim mogućnostima, podrži proces prevencije korupcije u BiH te je ovaj segment ocijenio izuzetno važnim u cjelokupnoj borbi protiv korupcije.

Direktor APIK-a upoznao je ambasadora Di Ruzza sa trenutnim aktivnostima Agencije i planovima institucije za naredni period, istaknuvši da je cilj novog rukovodstva pojačati vidljivost Agencije u javnosti.

U tom smislu, Kondžić je naveo da je Agenciji veoma važno da u narednom periodu uspostavi partnerski odnos sa domaćim i međunarodnim organizacijama opredijeljenim za borbu protiv korupcije, posebno naglasivši potrebu saradnje sa građanima i medijima kao nezaobilaznim faktorom u ovom procesu, saopćeno je iz APIK-a.

Na sastanku je posebno naglašena potreba usvajanja Državne strategije za borbu protiv korupcije za period 2022-2024. godina, koja će nakon predviđene procedure, biti upućena Vijeću ministara BiH.

Iz APIK-a je naglašena i potreba za obukama i transferom znanja i iskustva u oblasti borbe protiv korupcije te je zaključeno da bi bilo dobro da Agencija, u ovom segmentu, u kontekstu međunarodne saradnje s istovjetnim institucijama, uspostavi kontakt i partnerski odnos s Italijanskim nacionalnim tijelom za borbu protiv korupcije.

Rukovodstvo APIK-a pozvalo je italijanskog ambasadora i predstavnike Ambasade da budu gosti konferencije koju će Agencija organizirati u Sarajevu 8. decembra, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.