Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Izložba plakata u okviru kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost”

l_90edc5d93ff78b98fe5ef37ba0c3adc0

Kampanja ‘16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” globalnog je karaktera i svake godine je, u periodu od 25. novembra do 10. decembra, obilježava više od 6000 različitih organizacija u više od 180 svjetskih zemalja sa ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi aktivističkog angažmana u borbi protiv nasilja

Izložba nazvana ‘Znaš li’ postavljena je dužinom šetnice Kampusa Univerziteta Sarajevo kao dio kampanje ‘16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost’ u 2022. godini koju organiziraju TPO fondacija iz Sarajeva kao važan segment projekta UNIGEM koji finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a realizira se u partnerstvu sa 19 univerziteta u BiH i regiji (Crnoj Gori, , Hrvatskoj, Srbiji).

Profesorica Dženana Husremović kaže da je UNSA dio tog projekta koji ima za cilj prevenciju rodno zasnovanog nasilja te je to prilika da se, zajedno s partnerima, učini sve da bi naše društvo imalo nultu toleranciju za nasilje.

Prema njenim riječima, rodno zasnovano nasilje pojavljuje se u svim oblastima života, ali ga primjećujemo dosta kasno. Kad ga i primijetimo tražimo svaki način da to opravdamo.

– Pozivam sve nas, posebno visokoškolske ustanove i sve one koji su vezani za te institucije, da promoviramo netoleranciju na nasilje i osiguramo društvo u kojem zaista postoji mogućnost da se svaki pojedinac razvija na sebi svojstven način – naglasila je u izjavi za novinare.

Koordinatorica Vijeća za rodnu ravnopravnost na UNSA Jasna Kovačević najavila je niz aktivnosti kojima će se, u okviru kampanje, tematizirati različiti aspekti rodno zasnovanog nasilja odnosno rodne ravnopravnosti.

Izdvojila je tako, među ostalim, izložbu plakata o različitim vidovima rodno zasnovanog nasilja koje se mogu naći u akademskoj zajednici, ali i širem društvenom kontekstu. Izložba je postavljena u Kampusu, a bit će dostupna javnosti do 10. decembra.

Izložbenu postavku plakata pod nazivom “Znaš li?” čini deset plakata koji sadržavaju poruke najčešćih oblika rodno zasnovanog nasilja na univerzitetima. Kreativne zasluge za metalne nosače izložbene postavke, sa svjetlosim LED diodama, pripadaju učenicima JU Željeznički školski centar iz Sarajeva, koji su ih izradili pod mentorstvom svojih profesora.

Resorna ministrica KS Aleksandra Nikolić smatra da su te aktivnosti važne da stvore sigurno okruženje za mlade ljude, koje će biti dovoljno atraktivne da ih zadrži u Bosni i Hercegovini, da počnu razmišljati da ostanu u ovoj zemlji i ne razmišljaju o odlasku.

Za ovu, ali i svaku drugu kampanju koja radi na širenju znanja o tome šta je to govor mržnje, kaže da je važna za cijelo društvo posebno za mlade ljude te da se o tim pitanjima mora otvorenije razgovarati.

– Tako ja vidim i ovih ‘16 dana aktivizma’, koji treba da podignu sposobnost različitih aktera društva da se aktivnije uključuju u sve društveno-ekonomske aktivnosti i sve ono što se dešava u društvu. Dakle, da argumentirano otvaramo diskusiju o problemima koje imamo – naglasila je.

Kampanja ‘16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” globalnog je karaktera i svake godine je, u periodu od 25. novembra do 10. decembra, obilježava više od 6000 različitih organizacija u više od 180 svjetskih zemalja sa ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi aktivističkog angažmana u borbi protiv nasilja.

Moto ovogodišnje UNIGEM-ove kampanje je ‘Progledaj, govori protiv nasilja” i obuhvatit će sve partnerske univerzitete projekta, na kojima će u navedenom periodu biti održano više od 80 različitih aktivnosti.