Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italijanski novinar u BiH kupio oružje i prenio ga u EU

BiH

oruzje

Luigi Pelazza, novinar popularne talijanske emisije Le Iene (Hijene), uradio je intrigantnu videoreportažu o kupnji ilegalnog oružja u Bosni i Hercegovini, koja je prikazana u programu Italia 1.

Novinarski prilog pod nazivom “Gdje ISIL kupuje oružje za napad na Evropu” izazvao je buru rasprava na italijanskim društvenim mrežama, a nemali broj osoba izrazio je sumnju u prilog koji u negativnom kontekstu prikazuje Bosnu i Hercegovinu kroz priču koju čujemo dok italijanski novinar putuje diljem države, prenosi bljesak.info.

Na početku reportaže koja traje skoro 19 minuta, Pelazza je otputovao u Sarajevo kako bi pokazao lakoću kojom potencijalni teroristi ISIL-a mogu nabaviti oružje i prebaciti ga u Evropu.

Na snimkama skrivene kamere snimao je susret sa svojom “vezom” u Bosni i Hercegovini koja ga je povezala s prodavačima oružja u raznim dijelovima BiH.

Njegova veza iz Bosne i Hercegovine ugostila ga je u svojoj kući, gdje mu je ispričala o svojoj kriminalnoj prošlosti u Italiji, sadašnjem životu u Sarajevu i o tome kako su navodno nedavno prokrijumčarili 500 automatskih pušaka AK-47 u Holandiji.

Ovaj novinarov domaćin pohvalio se kako njegove puške postižu cijenu od dva kilograma kokaina po komadu, što su mnogi u komentarima ismijali, kao i većinu viđenog u prilogu.

Oko 15. minute priloga može se vidjeti kako novinar kupuje staru vojnu pušku od nepoznatih osoba negdje sjeverno od Mostara.

Njezinu preciznost isprobao je na lokaciji 15 kilometara sjeverno od Mostara izvan naselja Vojno pored Neretve.

Pušku je prije toga platio 75 eura od porodice kojoj je, kao i svim svojim sugovornicima, sakrio lice.

Osim ove puške Pelazza je probao strojnice, automatsku pušku AK-47, ručne granate, pištolj … a neke od njih je i kupio.

Na kraju mu je ovaj “domaćin” objasnio kako prokrijumčariti oružje u automobilu, na koje granične prijelaze treba ići i kakav miris koristiti kojim može zavarati pse da ne otkriju barut.

Novinar se navodno uputio prema granici Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kod Slavonskoga Broda, odakle je autocestom krenuo prema Sloveniji i ušao Trst.

Popularna italijanska emisija Le Iene koju između ostalih vodi Ilary Blasi emitira se na Berlusconijevom kanalu Italia 1.

Ovo izdanje emisije Hijena pogledalo je do trenutka pisanja teksta čak 22 miliona gledatelja.

Na Facebooku je Pelazzov prilog o kupnji oružja u Bosni i Hercegovini veliki broj gledatelja sarkastično komentirao i podsmjehivao se na račun novinara kao i svega što je prikazano u njegovu prilogu.