Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IUS stipendije prilika za svijetlu budućnost

ius stipendije
Foto: H. Đapo

Maturanti iz gotovo svih gradova s područja Bosne i Hercegovine prisustvovali su danas u Sarajevu najvećem testiranju za stipendije, organiziranom na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Svoju šansu za ostvarivanje stipendije kroz testiranje dobilo je više od 2.000 učenika iz cijele države, ali i regiona.

Pored samog testiranja, danas je upriličen i Dan otvorenih vrata, gdje su prisutni učenici imali priliku saznati sve informacije o fakultetima, studijskim programima, načinu studiranja, sticanju studentske prakse, studentskoj razmjeni, te mnogim drugim mogućnostima koje ovaj univerzitet nudi. Otvoreni pristup svim budućim studentima IUS-a povećava rezultate rada, utiče na sve veću zainteresovanost za studiranje, a tako i na sve veći broj ostvarenih stipendija.

Na konferenciji za medije upriličenoj ovim povodom, prisutnima se obratio i vršilac dužnosti rektora, prof. dr. Ahmet Yıldırım koji je, između ostalog, rekao da je Internacionalni univerzitet u Sarajevu društveno odgovorna institucija, usmjerena ka razvoju i jačanju bosanskohercegovačkog društva kroz kvalitetno obrazovanje“.

Dodao je da je upravo zbog toga mogućnost ostvarivanja stipendija najbolja šansa za sve mlade ljude iz cijele BiH, ali i regiona, „da budu dio pokretačke snage koja će svakim danom dodatno jačati položaj svog društva, te ponosno predstavljati ustanovu s koje dolaze.”

Kroz stipendiranje studenata, IUS zapravo daje priliku mladim ljudima da našu zemlju učine naprednijom i bogatijom, te perspektivnijom za sve buduće mlade stručnjake.

Prorektor za opće poslove, vanredni prof. dr. Mirsad Karić uputio je riječi podrške svim kandidatima i istaknuo da test nije samo šansa za sve učenike završnih razreda da se osvoje stipendiju, već je i prilika da pokažu svoje znanje i sposobnosti.

Cilj ovakve vrste stipendiranja je podsticanje i promoviranje znanja i sposobnosti kao posebne vrline kod mladih ljudi. Sve navedene vrste stipendija dodijeljuju se na period od pet godina, a samo korisnici pune (100 posto) stipendije su obavezni održavati akademski uspjeh na izvjesnom nivou i oslobođeni su plaćanja školarine u Pripremnoj školi engleskog jezika za prvu godinu. Korisnici ostalih stipendija podliježu plaćanju školarine u Pripremnoj školi engleskog jezika.

Predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo Hasan Topaloğlu istakao je da su budući studenti i diplomci IUS-a najbolji ambasadori BiH koji će graditi poslovne, kulturne, naučne i mnoge druge relacije između svoje zemlje i svijeta, a da bi se to postiglo, bilo je potrebno izaći iz ograničene perspektive i ponuditi više, te sam sistem obrazovanja i odgoja individualno usmjeriti prema svakom studentu.

IUS je kroz društveno odgovornu akciju dodjele stipendija spreman da zadrži i dodatno unaprijedi svoju poziciju vodeće visokoškolske ustanove u regionu, adaptirajući se izazovima novog vremena ali istovremeno čuvajući vrijednosti razvoja BiH – saopćeno je sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.