Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krivične prijave protiv direktora 36 zdravstvenih ustanova u RS-u

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske (RS) uputio je danas nadležnim tužilaštvima krivične prijave protiv 36 direktora javnih zdravstvenih ustanova (bolnice i domovi zdravlja), a zbog sumnje da izvršili krivična djela protiv prava po osnovu rada, odnosno utaju poreza i doprinosa.

– Krivične prijave su podnesene na osnovu ranijih odluka Skupštine i Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine da se prijave svi direktori za koje se utvrdi da u proteklom periodu nisu izvršili svoju zakonsku obavezu uplate poreza i obaveznih doprinosa po osnovu tri i više neto plaća, a kako je to Krivičnim zakonikom utvrđeno za navedena krivična djela – saopćeno je iz ovog sindikata.

Uz krivične prijave dostavljeni su i potrebni dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova po osnovu neuplaćenih poreza i obaveznih doprinosa, a prikupljena su i potrebna obavještenja i od Fonda zdravstvenog osiguranja RS da su izvršili sve obaveze, što dokazuje da su prijavljeni direktori imali na raspolaganju potrebna finansijska sredstva za uplatu poreza i obaveznih doprinosa, navodi se.

Podsjećaju da je ovaj sindikat još u julu 2017. godine podnio tri krivične prijave za ista krivična djela i to protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Banja Luci i direktora bolnica u Istočnom Sarajevu i Doboju, a za koje do sada od nadležnih tužilaštava nije dobio obavještenja o statusu ovih krivičnih prijava.

Prema podacima Fonda PIO RS-a ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, samo po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje su na dan 31.decembra 2017. godine iznosila su 121.286.475 KM i i bila su veća za 17.852.309 KM u odnosu na 2016.