Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivancov: Vojna vježba sa osiromašenim uranijumom bila bi zločin

ivancov

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov rekao je da bi bio pravi zločin ukoliko bi neko odlučio da prilikom NATO vježbi u BiH koristi municiju sa osiromašenim uranijumom.

Ivancov je naglasio da priča o takvim vojnim vježbama može da izazove zabrinutost, te da je već podigla tenzije, što ne doprinosi stabilnoj situaciji u BiH.

On je za “Glas Srpske” istakao da su nekorektne priče da Rusija preko Srpske vrši uticaj na BiH i Balkan.

Ivancov je rekao da Ruska Federacija ima dobre odnose sa Srpskom, ali da kao ambasador pažljivo sluša što mu govore svi politički, javni i društveni akteri u BiH, nastojeći da kao predstavnik Rusije, koja je garant Dejtonskog sporazuma, doprinese pronalaženju neke vrste kompromisa.

“Rusija se nikada ne miješa u unutrašnje poslove zemalja, ali radi na poboljšanju saradnje. Teza o nekom `uticaju` Rusije u BiH dolazi izvana”, rekao je Ivancov.

On je naveo da Dejtonski sporazum funkcioniše kao kombinacija principa koji zadovoljava sve strane u BiH, a da bi bio izmijenjen, potrebna je saglasnost sva tri naroda i oba entiteta.

“Dejton je donio mir. Sada stranci ne mogu prisiliti BiH da sklopi neki novi ugovor ili napravi izmjene. To bi, ako žele, morali uraditi narodi u BiH, jer je BiH nezavisna zemlja”, rekao je Ivancov.

On je dodao da je prošlo vrijeme visokog predstavnika u BiH i da Rusija smatra da njegov posao nije da rješava pitanja u vezi sa novim izbornim zakonom.

Ivancov je naveo da su zabrinjavajuće informacije o djelovanju radikalnih paravojnih formacija u BiH sa religijskim predznakom.

“Nadamo se da nadležne bezbjednosne institucije u BiH i entitetima drže situaciju pod kontrolom radi društva mira i stabilnosti”, rekao je Ivancov.

On je ocijenio da od odnosa Srbije i Hrvatske zavisi stabilnost u regionu i BiH.