BiH

šefica bh. diplomatije

Turković pozvala Ivancova u MVP, pitala ga je da objasni izjavu o putu BiH u NATO

06/07/2020

Ministrica Turković je na njen poziv 6. jula 2020. godine obavila službeni razgovor sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovim u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala je danas ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova u MVP BiH.

Ministrica Turković je na njen poziv 6. jula 2020. godine obavila službeni razgovor sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovim u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova.

Turković je zatražila pojašnjenje ambasadora Ivancova vezano za izjavu koju je dao u medijima, a na okolnosti puta BiH u NATO.

Ambasador Ivancov je izjavio da Ruska Federacija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, te ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda. Ponovio je stav da Bosna i Hercegovina, kao suverena i međunarodno priznata država, ima pravo da sama odluči kome će se pridružiti i da je ta odluka isključivo u nadležnosti Bosne i Hercegovine i njenih naroda i građana.

Naglasio je stav Ruske Federacije da želi da na Balkanu ima stabilizirajuću ulogu, ali i da vjeruje da NATO vojni blok ne doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu.

Ministrica Turković je istakla da su i do sada politički lideri Bosne i Hercegovine sve odluke koje se tiču vanjske politike donosili konsenzusom, mada to uvijek nije bilo lako. Istakla je da je i Program reformi, koji je poslat u NATO, usaglašen na isti način.

Izrazila je uvjerenje da je Ruska Federacija prijatelj Bosne i Hercegovine, te istakla da očekuje da će svi prijatelji u budućnosti poštovati odluke koje donesu narodi i građani Bosne i Hercegovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.