Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Bez značajnog pomaka na sastanku koalicionih partnera

mladen ivanic11

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka predstavnika koalicionih stranaka s državnog nivoa da na tom sastanku nije napravljen nikakav spektakularan pomak.

– Mislim da mnogi učesnici nisu svjesni dubine problema s kojima se suočava BiH – rekao je Ivanić i dodao da su uveliko počele priče o podjelama a da je pozitivni ambijent koji je postojao do unazad godinu dana narušen.

Dodao je da nema na vidiku nekog događaja koji bi stvari preokrenuo, već se naprotiv otvaraju teme kojim se ljudi dijele.

Ivanić smatra da postoji mnogo tema koje bi mogle unazaditi odnose u regionu poput najave da će bošnjačka strana pokušati ponovo pokrenuti tužbu ili reviziju tužbe protiv Srbije, što smatra pukom politizacijom, a ne pokušajem da se nešto postigne.

Naveo je da su ohrabrili Vijeće ministara BiH da nastavi raditi na poboljašnju ekonomije i da se nakon uspješne posjete Srbiji okrenu uspostavljanju bolje komunikacije s Hrvatskom.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica istakao je da je koalicija stabilna i da su posjetu Vijeća ministara BiH Srbiji ocijenili pozitivnom.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je da je predložio da koalicioni partneri potpišu deklaraciju kojom bi se opredijelili za smirivanje situacije u BiH kao i za njenu evropsku budućnost.

Pojasnio je da bi se deklaracijom svi izjasnili da će građanima isporučiti mjerljive rezultate i da će se uzdržati od različitih tužbi i apelacija.