Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radončićev pravni tim najavio da će odlučiti o podnošenju tužbi

fahrudin-radoncic

Nakon što je Komisija Evropske unije za rad EULEX-a utvrdila da su Fahrudinu Radončiću prekršena prava, povrijeđena mu privatnost i nanijeta šteta reputaciji, njegov pravni tim je najavio da će narednih dana odlučiti o podnošenju tužbe vrijedne više miliona dolara u Washingtonu, saopćeno je iz Pres-službe SBB-a.

Uz to će, kako se navodi, biti podnijete i dodatne tužbe protiv tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare.

– On je suportovao kosovskog kolegu pogrešnim ulaznim informacijama i time značajno partipicirao u političkom procesu protiv Radončića i političkim štetama koje je predsjednik SBB-a imao u izbornoj kampanji za člana Predsjedništva BiH 2014. godine. Kao što je poznato, nezakonito spominjanje Radončičevog imena na Kosovu, dogodilo se u istom periodu kada je on obznanio svoju kandidaturu. Cijeli proces „stigmatiziranja Radončića“ praktično je montiran u Sarajevu, dok je tužilac Hughesbio neka vrsta oficijelnog spikera tužilačko-političke montaže iz Sarajeva – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, Komisija Evropske unije za rad EULEX-a naložila je šefu ove misije u Prištini da donese deklaraciju o kršenju ljudskih prava lidera SBB-a i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, 26.septembra 2014. godine, putem svog punomoćnika John Jonesa, Fahrudin Radončić je dostavio pritužbu nezavisnom tijelu Evropske unije (HRRP) koje nadzire rad EULEX-a u oblasti ljudskih prava (člana 8. Evropske Konvencije za ljudska prava) od Eulexovog tužioca Andrew Hughes-a, angažiranog u sklopu predmeta protiv Nasera Keljmendija.