Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavod za javno zdravstvo FBiH: Vakcine u BiH su sigurne

dete, beba, vakcina, igla, spric, inekcija41382775foto: Shutterstock

Sve vakcine koja se koriste za imunizaciju djece u Federaciji Bosne i Hercegovine imaju dozvolu za promet koju je izdala Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH i sigurne su, zaključeno je danas na sastanku Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju pri Federalnom ministarstvu zdravstva koji je održan danas u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

Također, sastanku su prisustvovali predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kantonalnih zavoda, epidemiolozi, pedijatri i drugi stručnjaci za imunizaciju koji su, između ostalog, govorili o problemu provođenja redovne vakcinacije te o pogrešnim informacijama koje se plasiraju javnosti.

Istaknuto je da su nedavna medijska izvještavanja o lošoj kvaliteti vakcina i neprofesionalnom radu zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH bazirana na pogrešnim informacijama te da ove tvrdnje proizlaze iz mišljenja bez znanstvenog osnova o sigurnosti vakcina i vrlo su neodgovorne, jer mogu negativno utjecati na javnost, narušiti povjerenje u vakcine i konačno predstavljaju opasnost za javno zdravlje.

Naglašeno je da su količine tiomersala sadržane u vakcinama sigurne te da među vakcinama koje se koriste u Programu imunizacije u Federaciji BiH, samo vakcina protiv difterije i tetanusa za vakcinaciju školske djece sadrži tiomersal, a u jednoj vrsti vakcine protiv hepatitisa B se nalazi u tragovima.

– Tiomersal je organski konzervans koji sadrži etil-živu, za vakcine u višedoznim bočicama. Koristi se decenijama u proizvodnji pojedinih vakcina kako ne bi došlo do kontaminacije bakterijama i gljivicama. Etil-živa je organski spoj žive suštinski različit od metil-žive. Etil-živa se kraće zadržava u organizmu i aktivno izlučuje putem stolice. Svjetska zdravstvena organizacija i druga regulatorna tijela definirali su sigurnosne nivoe za izlaganje metil-živi, najčešćem organskom spoju žive u okolini – navodi se u saopćenju.

Globalni savjetodavni odbor za sigurnost cjepiva, neovisno znanstveno savjetodavno tijelo pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je zaključio da po pitanju sigurnosti ne postoje razlozi za promjenu tekuće imunizacijske prakse vakcinama koje sadrže tiomersal.

Na sastanku je istaknuto da su zdravstveni djelatnici koji rade na poslovima vakcinacije djece u Federaciji BiH iskusni profesionalci i da je zaštita stanovništva od zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom prioritet za zdravstvene profesionalce u Federaciji BiH.

Zavod za javno zdravstvo FBiH u svom saopćenju odalo je priznanje za naporan rad ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, koji rade svoj posao ozbiljno i profesionalno, suočavajući se ponekad s brojnim izazovima.