Ivanić: Bošnjacima nedostaje jak lider

ivanic mladen bg

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da BiH nedostaje jak bošnjački lider, spreman na kompromis, koji će prihvatiti ispruženu ruku iz Beograda.

Ivanić je rekao da je Srbija imala dosta korektnih ponuda oko rješenja pitanja granice između dvije zemlje, ali da iz Sarajeva nije bilo odgovora.

“BiH nedostaje jak lider bošnjačkog naroda koji je spreman da pravi kompromise sa susjednim zemljama, ali i kompromise unutar Federacije”, pojasnio je Ivanić za TV Pink.

On smatra da je trenutna filozofija lidera bošnjačkog naroda da je pametnije biti u sukobu i svađi sa komšijama i da Bakir Izetbegović nije sprema na kompromis.

Odnos tri naroda u BiH je, kako kaže, vječiti izazov, jer sva tri člana predsjedništva imaju različite vizije.

“Različito gledamo na zemlju. Jedni bi voljeli da je BiH bez entiteta, drugi da postoji nezavisna RS, treći da postoji treći entitet. Imate tri različite vizije”, pojašnjava Ivanić, prenosi Tanjug.

Podsjeća da BiH još nema potpisan ugovor o granici sa Srbijom, a da su odnosi sa Hrvatskom zategnuti zbog Pelješkog mosta, jer političari iz Sarajeva imaju drugačiji stav.

“Unutrašnji odnosi u BiH posebno su opterećeni zbog problema u relaciji Hrvata i Bošnjaka. Jedino sa Crnoj Gori uspjeli smo da napravimo sporazum o granici”, naglasio je Ivanić.

Interes Srba u BiH je, kako pojašnjava, da se jača entitet, da se jačaju vlastite institucije.

“Glavni cilj u RS treba da bude da čuvamo vlastite institucije. Tu postoji razlika između mene i Milorada Dodika u tome što ja ne prepuštam institucije BiH Bošnjacima. Ja ne mislim da je BiH bošnjačka, već i srpska”, zaključio je Ivanić.