Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muftijstvo banjalučko: Pucanje na Ferhadiju ravno je pucanju na sve nas

U Banjaluci podijeljeni bajramski paketići

Muftijstvo banjalučko najoštrije osuđuje vandalski čin pucanja na Ferhad-pašinu džamiju u Banjoj Luci, koji se može okarakterisati kao teroristički, jer se radi o pucanju na jednu od najznačajnijih džamija na Balkanu, banjalučku Ferhadiju i to trećeg dana velikog muslimanskog praznika, Kurban-bajrama – saopćeno je iz ovog muftijstva.

Od nadležnih institucija očekuje da najozbiljnije pristupe ovom slučaju, te da izgrednike najoštrije sankcionišu.

– Pucanje na Ferhadiju ravno je pucanju na sve nas, jer je ona javno dobro muslimana i kulturno-istorijsko dobro svih građana. Zbog toga od svih relevantnih društveno-političkih faktora, posebno sa područja Republike Srpske, očekujemo javnu osudu ovog čina. Najiskrenije se nadamo da ovaj čin nije u vezi sa pokušajima zaoštravanja stanja i prije zvaničnog početka predizborne kampanje. Oni koji bi se eventualno upustili u jednu takvu avanturu trebali bi znati da će njihovi pokušaji biti uzaludni i unaprijed osuđeni na neuspjeh – poručili su iz Muftijstva banjalučkog.

U saopćenju podsjećaju da je u četvrtak, 23. augusta oko tri sata ujutro, Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci bila izložena činu koji se, s obzirom na vremenski kontekst i poruku koju šalje, može smatrati terorističkim činom.

Prema nezvaničnim saznanjima iz PU Banja Luka, nekoliko odraslih osoba u pripitom stanju pucalo je iz vatrenog oružja na Ferhadiju. Policija je privela izgrednike, utvrdila njihov identitet i trenutno radi na kvalifikaciji krivičnog djela.