Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Dok sam član, Predsjedništvo BiH neće raspravljati o priznanju Kosova

mladen ivanic

Tokom današnjeg sastanka predsjednika Albanije Bujara Nishanija sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu istaknuto je kako postoji volja da se građanima Kosova omogući lakše kretanje, dok o priznavanju Kosova kao države od strane BiH nije bilo riječi, rekao je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić dodavši kako je u medijima tim povodom bilo pogrešnih interpretacija i zloupotreba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivanić je povodom navodne “medijske pogreške” danas sazvao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je istakao kako BiH neće mijenjati svoju politiku prema Kosovu.

“Vrlo kratko ću reći, Nishani jeste postavio pitanje da BiH eventualno prizna Kosovo, ja sam vrlo jasno rekao da BiH neće mijenjati svoju politiku, da to nije tema o kojoj trebamo pričati, da ta tema neće biti na sjednici Predsjedništva BiH dok god sam ja član i da su za mene Kosovo i Metohija dio Srbije. Jesmo razgovarali o ljudima i kretanju njihovom”, rekao je Ivanić.

Ustvrdio je kako tokom sastanka sa albanskim predsjednikom nije bilo riječi ni o kakvom “priznavanju kosovskih dokumentata koje bi iniciralo priznanje Kosova”.

“To govorim radi pojašnjenja, radi mogućih zloupotreba. Bilo je članova Predsjedništva BiH koji misle kako treba priznati Kosovo, ja sam rekao da od toga neće biti ništa, da se odluke u ovoj zemlji donose konsenzusom. Neko preko dokumenata želi priznanje, mi to nećemo uraditi”, zaključio je Ivanić.

Predsjednik Albanije danas boravi u zvaničnoj posjeti BiH. On je u Sarajevu dočekan uz najviše državne počasti. Tokom susreta sa članovima Predsjedništva BiH, Nishani je, pored ostalog, izrazio želju da BiH prizna Kosovo i putne dokumente te zemlje. Takav čin, kako je naglasio, ne bi predstavljao atak na drugu zemlju već bi doprinio stabilizaciji u regionu.