Plate zaposlenicima Grada Sarajevo povećane, ali su ukupna primanja smanjena

komsic grad sarajevo

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je na sjednici Amandmanom donijelo Odluku o plaćama i naknadama u organima Grada Sarajeva.

Ovom odlukom u Gradskoj upravi gradonačelnik ima koeficijent 9, predsjedavajući GV-a 8,50, a zamjenici gradonaćelnika i predsjedavajućeg 8.

Klub vijećnika SDA cijeni da koeficijenti za obračun plaća funkcionera Grada ne trebaju biti predloženi u visini kao što je to navedeno u prijedlogu da gradonačelnik ima koeficijent 10, predsjedavajući 9,50, a zamjenici 9. Sličan stav zastupaju i klubovi vijećnika SDP-a i SBBBiH.

Inače, propisano je da gradonačelnik Grada Sarajeva ima šest savjetnika i to dva za pravna pitanja, te po jednog za ekonomiju i razvoj Grada, za međunarodnu saradnju i evropske integracije, za sport i mlade i odnose s javnošću.

Trenutno, gradonačelnik ima četiri savjetnika za ekonomiju i razvoj, međunarodnu saradnju i evropske integracije, za sport i mlade, te za odnose s javnošću.

Nakon burne sjednice i negodovanja Sindikata organa Grada Sarajeva gradonačelnik Ivo Komšić je u izjavi za medije izrazio zadovoljstvo donesenom Odlukom.

Na pitanje kako je došlo do povećanja plaća gradonačelniku, rukovodstvu, vijećnicima, a namještenicima su znatno niže ili će im ostati na istom nivo, Komšić je odgovorio da se mora razlikovati plaća od ukupnih mjesečnih primanja. U ovom slučaju su plaće državnih službenika dosta niske, ali su ostale nadoknade bile visoke i one su bile nezakonite.

– Mi smo napravili analizu, a s ovako usklađenim koeficijentima nijednom uposleniku neće biti smanjena plaća. Svima će biti povećana nekima za 300 KM, nekima 200 za 100 i drugo, ali ukupna primanja će biti smanjena jer su bila nezakonita. Bit će smanjen topli obrok, naprimjer, koji je iznosio 16, a u Federaciji je 8 KM, na nivou BiH je 6KM. Mi smo ovdje isplaćivali za regres 70 posto plaće svakog uposlenika – naglasio je Komšić.

Federalni zakon je predvidio dvije prosječne plaće koje iznose 1.600 KM, a ovdje, kaže Komšić, onaj koji ima 2.500 KM plaću, on za regres dobije 1.500 KM i drugo.

– Budžet je godišnje, samo na ove dvije stavke, po osnovu toplog obroka i regresa, bio oštećen za 250.000 KM, plus po raznim osnovama i naknadama – istakao je gradonačelnik.

Osnovica će biti usklađena, dodao je on, na osnovu raspoloživog budžeta a Sindikatu je ponuđen sporazum s osnovicom 315 KM, jer je to Zakonom najveća predviđena osnovica.

Kazao je da je s preuzimanjem funkcije gradonačelnika, naslijedio i plaću i odluku, a njegova plaća je do sada bila oko 2.400 KM, a kako kaže, neki su primali i veću.

Današnjim amandmanima je taj koeficijent smanjen, a gradonačelnik Komšić je kazao da pristaje da da radi i volonterski, da nikako ne prima plaću, ali Vijeće to nije htjelo prihvatiti.

– Januarsku plaću uposlenici mogu dobiti već u naredna dva dana, jer ova današnja odluka stupa na snagu već sutra – rekao je gradonačelnik Komšić.

Džemal Krupalija, predsjednik Sindikata organa Grada Sarajeva, kazao je da je Odluka o plaćama i naknadama donesena mimo propisa Federalnog zakona o plaćama, jer se Sindikat mora dogovoriti s poslodavcem i potpisati Sporazum o visini osnovice.

– To nije učinjeno i Odluka je na taj način usvojena i po nama je nezakonita – kazao je u izjavi za medije Krupalija.

Pojašnjava da su u Odluci mnoge stvari suprotne odredbama kolektivnog ugovora koji je na snazi, topli obrok od dva posto, regres od 70 posto. Decidirano je da Opći kolektivni ugovor važi, a to vijećnici nisu prihvatili i donijeli su Odluku na koju će iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva i da će je oboriti.

Smatra nemogućim da će plaća biti isplaćena u narednim danima, jer trebaju novi obračuni i nova rješenja za uposlenike.