Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plate zaposlenicima Grada Sarajevo povećane, ali su ukupna primanja smanjena

komsic grad sarajevo

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je na sjednici Amandmanom donijelo Odluku o plaćama i naknadama u organima Grada Sarajeva.

Ovom odlukom u Gradskoj upravi gradonačelnik ima koeficijent 9, predsjedavajući GV-a 8,50, a zamjenici gradonaćelnika i predsjedavajućeg 8.

Klub vijećnika SDA cijeni da koeficijenti za obračun plaća funkcionera Grada ne trebaju biti predloženi u visini kao što je to navedeno u prijedlogu da gradonačelnik ima koeficijent 10, predsjedavajući 9,50, a zamjenici 9. Sličan stav zastupaju i klubovi vijećnika SDP-a i SBBBiH.

Inače, propisano je da gradonačelnik Grada Sarajeva ima šest savjetnika i to dva za pravna pitanja, te po jednog za ekonomiju i razvoj Grada, za međunarodnu saradnju i evropske integracije, za sport i mlade i odnose s javnošću.

Trenutno, gradonačelnik ima četiri savjetnika za ekonomiju i razvoj, međunarodnu saradnju i evropske integracije, za sport i mlade, te za odnose s javnošću.

Nakon burne sjednice i negodovanja Sindikata organa Grada Sarajeva gradonačelnik Ivo Komšić je u izjavi za medije izrazio zadovoljstvo donesenom Odlukom.

Na pitanje kako je došlo do povećanja plaća gradonačelniku, rukovodstvu, vijećnicima, a namještenicima su znatno niže ili će im ostati na istom nivo, Komšić je odgovorio da se mora razlikovati plaća od ukupnih mjesečnih primanja. U ovom slučaju su plaće državnih službenika dosta niske, ali su ostale nadoknade bile visoke i one su bile nezakonite.

– Mi smo napravili analizu, a s ovako usklađenim koeficijentima nijednom uposleniku neće biti smanjena plaća. Svima će biti povećana nekima za 300 KM, nekima 200 za 100 i drugo, ali ukupna primanja će biti smanjena jer su bila nezakonita. Bit će smanjen topli obrok, naprimjer, koji je iznosio 16, a u Federaciji je 8 KM, na nivou BiH je 6KM. Mi smo ovdje isplaćivali za regres 70 posto plaće svakog uposlenika – naglasio je Komšić.

Federalni zakon je predvidio dvije prosječne plaće koje iznose 1.600 KM, a ovdje, kaže Komšić, onaj koji ima 2.500 KM plaću, on za regres dobije 1.500 KM i drugo.

– Budžet je godišnje, samo na ove dvije stavke, po osnovu toplog obroka i regresa, bio oštećen za 250.000 KM, plus po raznim osnovama i naknadama – istakao je gradonačelnik.

Osnovica će biti usklađena, dodao je on, na osnovu raspoloživog budžeta a Sindikatu je ponuđen sporazum s osnovicom 315 KM, jer je to Zakonom najveća predviđena osnovica.

Kazao je da je s preuzimanjem funkcije gradonačelnika, naslijedio i plaću i odluku, a njegova plaća je do sada bila oko 2.400 KM, a kako kaže, neki su primali i veću.

Današnjim amandmanima je taj koeficijent smanjen, a gradonačelnik Komšić je kazao da pristaje da da radi i volonterski, da nikako ne prima plaću, ali Vijeće to nije htjelo prihvatiti.

– Januarsku plaću uposlenici mogu dobiti već u naredna dva dana, jer ova današnja odluka stupa na snagu već sutra – rekao je gradonačelnik Komšić.

Džemal Krupalija, predsjednik Sindikata organa Grada Sarajeva, kazao je da je Odluka o plaćama i naknadama donesena mimo propisa Federalnog zakona o plaćama, jer se Sindikat mora dogovoriti s poslodavcem i potpisati Sporazum o visini osnovice.

– To nije učinjeno i Odluka je na taj način usvojena i po nama je nezakonita – kazao je u izjavi za medije Krupalija.

Pojašnjava da su u Odluci mnoge stvari suprotne odredbama kolektivnog ugovora koji je na snazi, topli obrok od dva posto, regres od 70 posto. Decidirano je da Opći kolektivni ugovor važi, a to vijećnici nisu prihvatili i donijeli su Odluku na koju će iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva i da će je oboriti.

Smatra nemogućim da će plaća biti isplaćena u narednim danima, jer trebaju novi obračuni i nova rješenja za uposlenike.