Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić i Plevneliev u Sofiji: Podrška BiH na evropskom putu

ivanic-plevniev

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić susreo se u Sofiji sa predsjednikom Republike Bugarske Rosenom Plevnelievim, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ivanić je informisao bugarskog predsjednika o političko-ekonomskoj situaciji i napretku BiH u ispunjavanju uslova evropske agende. Naglasio je potrebu veće regionalne saradnje u stvaranju pozitivnije slike o Balkanu. Ivanić je kazao da BiH ima namjeru da početkom iduće godine podnese aplikaciju za članstvo u EU.

Predsjednik Plevneliev informisao je Ivanića o iskustvima Bugarske na njenom putu ka članstvu ka EU, s naglaskom na provedene reforme. Izrazio je podršku BiH i njenim aktivnostima na evropskom putu.

Vrlo važna tema razgovora bila je migrantska kriza. Izražena je spremnost za veću regionalnu saradnju u okvirima socijalnog, ekonomskog i sigurnosnog aspekta.

Ivanić je učestvovao u radu panela „Budućnost Zapadnog Balkana u EU – Test solidarnosti i partnerstva?“, na kojem je informisao učesnike panela o iskustvima i pogledima BiH u odnosu na ovu temu.