Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Konflikt između mene i Radončića nikome nije donio dobro

bakir izetbegovic

U Sarajevu je počela sjednica GO SDA na kojoj će se razmatrati pitanje uvođenja SBB-a u vlast, a nakon što je DF izašao iz koalicije sa HDZ-om i SDA, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kazao je da se nada da će ovaj organ donijeti istu odluku kao i Predsjedništvo i Kolegij SDA da se nastavi i finalizira dogovor sa SBB-om.

[yuzo_related]

Na pitanje da li to uključuje i Vijeće ministara s obzirom da je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a kazao da rekonstrukcija Vijeća ministara nije potrebna i da SBB nije poželjan u vlasti, kazao da “u životu, ali i politici nikada ne treba reći nikad“.

– Ko bi npr. rekao prije pola ili godinu dana da će se SDA i SBB približiti u svojim stavovima. Postoji taj animozitet Bosića, ali ja vjerujem da se SDS i SBB mogu približiti u interesima i ja ću se truditi da to tako bude, ali neću vršiti pritisak ni na kog – istakao je Izetbegović.

On je dodao da još nije čuo izjavu od Bosića da nije dobra homogenizacija naroda, ali da je čuo takvu izjavu od Aleksandra Vučića i da smatra da premijer Srbije to nikada ne bi rekao da je malo razmislio.

– Dobro je da je prestao jedan petogodišnji konflikt koji nije donio dobro nikome, a ja očekujem da ćemo ovim pomirenjem dobiti jedan snažan blok koji će biti dobar i za region i za narode BiH – dodao je Izetbegović.

Na upit novinara Patrije na koji se konflikt konkretno misli, predsjednik SDA je kazao da je to konflikt njega i Fahrudina Radončića koji je bio bespotreban i koji je nanio štetu narodima.

– Imamo pet godina sukob, da se ne lažemo, koji je prešao u animozitet između mene i Radončića i koji je donio štetu svima. Vrijeme je da on prestane. Donosi štetu zemlji, narodu i nikakvog dobra nema od toga. Treba da vidimo šta možemo zajedno uraditi – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je istakao da je Dragan Čović u pomirenju bio medijator, jer je upravo on (Izetbegović) još prije nekoliko mjeseci kada je DF odlučio da ne bude dio vlasti krenuo tražiti rješenja, a jedno od njih bio je i Savez za bolju budućnost.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko Milan Dunović, potpredsjednik FBiH ne pristane podnijeti ostavku, Izetbegović je kazao da će Dunović kada dobije potpise 50 ili 60 ljudi morati to napraviti jer će tada sva odgovornost biti na njemu.

– DF je sam sebe izbacio iz vlasti jer njih niko nije tjerao, ali oni su odlučili da budu opozicija – rekao je Izetbegović.