Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Ne mislim da je politika sankcija pametna

ivanic

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu da nije zadovoljan što se sankcije ponovo javljaju kao mehanizam intervencija u BiH.

Povodom sankcija koje su protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uvele Sjedinjene Američke Države (SAD) Ivanić je kazao da je najvažnije da institucije RS-a ne budu u to uvedene, odnosno prije svega građani Republike Srpske.

Šta je razlog tome, kako je dodao, to mogu samo znati Dodik i američka administracija jer su oni međusobno prolazili razne faze, od uspona do padova, a mi ostali možemo samo spekulisati.

– Ne mislim da je politika sankcija pametna, mislim da je to generalno pogrešno i da neće riješti probleme – naveo je Ivanić.

Na pitanje da li će promjenom američke administracije sankcije biti ukinute, Ivanić je kazao da zna da to ne ide tako brzo.

Prokomentirao je i izjave nekih zvaničnika da bi Dodik trebao dati ostavku.

– Dodik je izabran glasovima građana i mislim da je prirodno da jedino bude promijenjen glasovima tih građana. Kao neko ko dolazi iz opozije sve ću uraditi da on bude promijenjen, ali legitimnim putem, a ne bih koristio nikakva druga sredstava za promjenu političkih ličnosti, pogotovo ne u toku mandata – kazao je Ivanić.