Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Ne očekujem BiH na listi prioriteta SAD-a

ivanic

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je Feni da su zapadne zemlje prepustile Evropskoj uniji da vodi ključne političke procese u BiH i to će tako biti i s jednim i drugim potencijalnim pobjednikom izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

– Ne očekujem da će BiH biti na listi prioriteta vanjske politike SAD-a, kao što u krajnjoj liniji nije bila ni u vrijeme Georga Busha ni Baracka Obame – smatra on.

Uoči sutrašnjih američkih predsjedničkih izbora, Ivanić je ocijenio da je na sceni jedna specifična situacija, jer se vodi bitka između etablirane, uobičajene politike, koju predstavlja Hillary Clinton i jedne, kako je naveo, malo specifične, drugačije, nekonvencionalnije politike koju predstavlja i Donald Trump.

– Za šta će se opredijeliti američki birači, imat ćemo priliku da vidimo. Ali, posljedice njihovih izbora su, prvenstveno, ograničene na unutrašnje prilike u SAD-u i mislim da neće imati reperkusije, bar ne kada je u pitanju BiH i odnos prema našoj zemlji – kazao je Ivanić.

Već godinama postoji jasna situacija da je, kako je naveo, BiH predmet dominatnog interesovanja Evropske unije.

– Zapadne zemlje su EU prepustile da vodi ključne političke procese u BiH i to će tako biti i s jednim i drugim potencijalnim pobjednikom izbora u SAD-u – pojasnio je član Predsjedništva BiH u izjavi Feni.