Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Obnavljanje tužbe BiH protiv Srbije uvod u novu krizu

BiH

ivanic

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas u Beogradu da bi tužba koju protiv Srbije “želi da pokrene deo bošnjačkih političara” mogla da bude izvor novih tenzija, javlja Anadolu Agency.

“Više i nove tenzije, koje postoje. Prije svega, dio bošnjačkih političara pokušava da obnovi tužbu protiv Srbije, protiv čega sam ja i svi političari iz reda srpskog naroda, pa i iz hrvatskog, i mislim da bi to moglo da bude uvod u novu krizu”, rekao je Ivanić.

Dodao je kako je svima jasno stavio do znanja da “Bosna i Hercegovina kao država ne stoji iza te tužbe”.

Upitan da kaže koji to konkretno političari žele obnavljanje tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Ivanić je rekao kako je reč prvenstveno o “bošnjačkim političarima”.

Međunarodni sud pravde je u februaru 2007. godine kao neutemeljenu odbacio tužbu BiH protiv SR Jugoslavije, odnosno Srbije, za agresiju i genocid. Presudom je BiH ostavljena mogućnost da u roku deset godina pokrene postupak revizije ukoliko u tom razdoblju prikupi i podnese nove dokaze kojima bi poduplala svoju tužbu. Rok za pokretanje postupka revizije završava u februaru 2017.